auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Renault, Nissan, Mitsubishi nastavljaju sa savezništvom nakon Ghosnova uhićenja

Renault, Nissan, Mitsubishi nastavljaju sa savezništvom nakon Ghosnova uhićenja

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors u četvrtak su potvrdili nastavak suradnje unatoč uhićenju Carlosa Ghosna u Japanu koji je donedavno bio predsjednik sve tri kompanije.

Tri kompanije nisu u priopćenju komentirale špekulacije francuskih i japanskih medija da će nakon Ghosnova pada Nissan tražiti značajniju ulogu u vodstvu saveza, koji je kolektivno najveći proizvođač automobila u svijetu.

Dosada je dominantnu ulogu u savezu igrao francuski Renault.

Kratko priopćenje tri kompanije objavljeno je tijekom razgovora njihovih izvršnih direktora. Nissanov čelnik Hiroto Saikawa i Mitsubishijev Osamu Masuko razgovaraju putem video konferencije s Renaultovim privremenim šefom Thierryjem Bolloreom koji je u Amsterdamu.

To je njihov prvi razgovor nakon prošlotjednog Ghosnova uhićenja. Ghosn zasada ostaje u pritvoru zbog sumnje da tokom pet godina nije prijavio oko pet milijardi jena (44 milijuna dolara) naknada i bonusa.

Ghosn opovrgava te optužbe, objavila je japanska agencija Kyodo News, navodeći neimenovani izvor.

Sastanak je nastavljen i nakon objave priopćenja a nakon njegova završetka ne očekuju se daljnje izjave, rekla je glasnogovornica Renaulta.

Dva japanska proizvođača otpustila su Ghosna, koji je ipak ostao na poziciji izvršnog direktora Renaulta. Bollore ga mijenja dok ne bude ponovo mogao obavljati svoje dužnosti, priopćili su iz francuske tvrtke.

Njegovo uhićenje možda je iznijelo na svjetlo dana borbu Nissana i Renaulta za dominantnu ulogu u savezu, pišu francuski i japanski mediji.

Prema Kyodou, japanski proizvođač automobila priželjkuje izmjenu upravljačke strukture u 19-godišnjem savezu i steći veći utjecaj dok Renault, podržan francuskom vladom, želi zadržati vodeću poziciju.

Trenutno Renault ima 43,4-udio u Nissanu, što mu jamči vodeću ulogu u savezu, dok Nissan ima tek 15 posto udjela u Renaultu bez prava glasa u skupštini dioničara.

U vrijeme sklapanja saveza 1999. godine Nissan je bio na rubu bankrota no pod Ghosnovim vodstvom izveo je veliki zaokret i sada je veći od Renaulta.

Japanska je kompanija u fiskalnoj godini 2017. godini prodala 5,77 milijuna vozila dok ih je Renault prodao samo 3,8 milijuna.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire, koji upravlja 15,01-postotnim udjelom Francuske u Renaultu, naglasio je ipak da ne vidi razloga za promjenu upravljačke strukture saveza.

K.N./hina

foto: Renault

Tagovi: , ,