auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Renault u trećem tromjesečju značajno smanjio pad prihoda

Renault u trećem tromjesečju značajno smanjio pad prihoda

Francuski proizvođač automobila Renault preliminarno je u petak izvijestio o oporavku prodaje automobila u trećem kvartalu nakon oštrog pada u prvom valu koji su prouzročile oštre mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

U razdoblju od srpnja do rujna prihodi Renaulta smanjeni su za 8,2 posto prema istom razdoblju lani, na 10,37 milijardi eura. 

Pad prihoda znatno je ipak blaži u usporedbi s prvom polovinom godine, kada su smanjeni više od trećine. U prvoj polovini godine kompanija je poslovala s rekordnim neto gubitkom od preko sedam milijardi eura.

Francuski proizvođač imao je, međutim, problema i prije pandemije, koja je snažno uzdrmala automobilska tržišta, podsjeća Reuters.

Novi izvršni direktor Luca de Meo želi preokrenuti dugoročnu strategiju globalne ekspanzije i usredotočiti se na veću prodaju skupljih automobila kako bi povećao profitabilnost.

Koristi od takvih nastojanja kompanija je počela osjećati u trećem kvartalu, kada je povećala udio na europskom tržištu budući da su ovlašteni distributeri počeli s radom nakon lockdowna. Drugi je razlog 157-postotni skok prodaje električnog automobila Zoe.

U trećem kvartalu Renaultova je prodaja u Europi pala 2,9 posto, osjetno blaže nego tržište u cjelini koje se smanjilo pet posto. Samo u rujnu poskočila je osam posto.

Procjene o dobiti za 2020. Renault nije objavio ali je upozorio da su izgledi za iduću godinu neizvjesni budući da bi prijetnja novog lockdowna zbog pandemije mogla ponovno pogoditi njihovo poslovanje.

P.T./h

foto: Renault

Tagovi: