Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Richard Branson zalaže otok radi spasa Virgina

Richard Branson zalaže otok radi spasa Virgina

Britanski milijarder Richard Branson spreman je založiti svoj otok Necker na Karibima kako bi ishodio državni zajam i financijski pomogao konglomeratu Virgin Group, uključujući spašavanje Virgin Atlantica od propasti zbog pandemije koronavirusa, izvijestio je u utorak The Guardian.

Realnost za mnoge zrakoplovne tvrtke širom svijeta u ovoj krizi bez presedana je da im je neophodna podrška vlade, a mnoge su je već primile. Dat ćemo sve od sebe da spasimo zrakoplovnu tvrtku, ali će nam zbog krize i neizvjesnosti koju je izazvala trebati ozbiljna državna pomoć” rekao je Branson.

Poduzetnik, u čijem vlasništvu je i tvrtka za “svemirska putovanja” Virgin Galactic, planira uvjeriti britansku vladu da mu odobri zajam od 500 milijuna funti (620 milijuna dolara) koji bi mu pomogao u prevladavanju razornih učinaka pandemije. Milijarder planira zajam ishoditi uz pomoć zaloga otoka kako bi, kako navodi, “spasio što više radnih mjesta“ u Virgin Atlanticu.

Branson je sedma najbogatija osoba u Velikoj Britaniji. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 4,7 milijardi funti (5,8 milijardi dolara). Zadnjih 14 godina živi na Britanskim Djevičanskim otocima, teritoriju slobodnom od uplate niza poreza. S tim u vezi, napomenuo je da ne namjerava prisvojiti novac britanskih poreznih obveznika, već računa samo na “komercijalni zajam koji će zrakoplovna kompanija otplatiti”.

P.T./hina

foto: virginatl.