gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Rumunjska planira uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića

Rumunjska planira uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića

Rumunjska je u utorak najavila kako planira uvesti porez na slatka bezalkoholna pića u borbi protiv pretilosti, prateći postupke drugih europskih zemalja, poput Francuske.

Ovaj porez je usmjeren na obeshrabrivanje potrošnje slatkih pića i povećanje javnih prihoda koji bi se mogli utrošiti na zdravstvo i obrazovanje. Epidemija pretilosti u EU predstavlja ogroman teret za zdravstvene sustave”, priopćilo je rumunjsko ministarstvo financija.

Novi namet trebao bi prikupiti 66 milijuna eura tijekom ostatka 2019. godine, te dolazi kao dio šireg pregleda proračuna u kojem će porasti i porez na duhan, te će se smanjiti proračun u određenim područjima javne potrošnje.

Lijevo orijentirana vlada ove godine pokušava se držati ciljanog javnog deficita od 2,76 posto, no zadatak joj je otežan povećanjem mirovina i plaća u javnom sektoru 2018. godine.

Desno centristička oporba rugala se novom porezu, ističući da je sličan prijedlog u travnju iznijela i liberalna stranka USR, koji je u to vrijeme vlada odbila.

Rumunjska udruga proizvođača bezalkoholnih pića osudila je porez kao „diskriminirajući” te je poručila da će to naštetit sektoru, koji broji oko 60.000 radnih mjesta.

Prema konzultantskoj kući KeysFin tržište zaslađenih pića u Rumunjskoj vrijedi oko 1,2 milijarde eura.

K.A./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: