eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / RWE zaključio 2016. godinu s velikim gubitkom zbog otpisa

RWE zaključio 2016. godinu s velikim gubitkom zbog otpisa

Njemački dobavljač električne energije RWE izvijestio je u srijedu da je prošlu godinu zabilježio s gubitkom od 5,7 milijardi eura zbog otpisa vrijednosti elektrana i jednokratnih troškova povezanih s postupnim napuštanjem nuklearne energije u Njemačkoj.

Prema preliminarnom je izvješću RWE prošle godine bio prisiljen otpisati ukupno 4,3 milijarde eura vrijednosti imovine, od čega najveći dio otpada na neprofitabilne elektrane u Njemačkoj a ostatak na imovinu u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Turskoj.

Dodatni su problem za njemačku energetsku kompaniju kao i za ostale u tom sektoru u Europi niske veleprodajne cijene struje i subvencionirana konkurencija koja proizvodi struju iz obnovljivih izvora.

U RWE-u ukazuju i na “dodatni izvanredni teret” u vidu njemačkog zakona koji obvezuje proizvođače da sudjeluju u financiranju postupnog napuštanja nuklearne energije u Njemačkoj.

Tako će njemački proizvođači električne energije Vattenfall, EON, RWE i EnBW do 2022. godine morati uplatiti ukupno 23,5 milijardi eura u državni fond za skladištenje nuklearnog otpada.

Vlada u Berlinu odlučila se na takav potez nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u japanskoj Fukushimi.

U RWE-u navode da će do početka srpnja u fond uplatiti oko 6,8 milijardi eura, od čega su u poslovnom izvješću za prošlu godinu ubilježili 1,8 milijardi eura.

“Novi zakoni o zbrinjavaju nuklearnog otpada razumni su ali od RWE-a zahtijevaju veliki financijski napor”, zaključuje u priopćenju financijski direktor Markus Krebber.

Grupa će predstaviti kompletne rezultate sredinom ožujka.

D.B./h

foto: RWE