Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / SAD i EU dogovorili trgovinsko primirje, Trump se usmjerio na Kanadu i Meksiko

SAD i EU dogovorili trgovinsko primirje, Trump se usmjerio na Kanadu i Meksiko

Nakon što su zaustavljena neprijateljstva u trgovinskim odnosima s Europom postizanjem krhkog dogovora u srijedu, iz SAD signaliziraju da će nastaviti poticati trgovinske pregovore s Kanadom i Meksikom, što bi sve moglo raščistiti put obnavljanju pritiska na Kinu.

Iznenađujućim dogovorom postignutim u srijedu, očekuje se kako će Washington zaustaviti uvođenje bilo kakvih novih carina EU, uključujući i predloženih 25 posto carina na uvoz europskih automobila.

Obje strane tvrde da su odnijele pobjedu u pregovorima između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u Washingtonu. U zamjenu za pregovore i odustajanje od uvoznih carina na automobile, EU će uvesti više soje i energenata iz SAD-a.

Jedan od ključnih aspekata sporazuma, prema riječima dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, bio je da su se obje strane dogovorile da zajedničkim snagama rade na rješavanju kineskih trgovinskih zloporaba. „Oni žele raditi zajedno s nama oko Kine i žele nam pomoći reformirati Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO)”, rekao je taj dužnosnik.

Trump je proteklih tjedana najavio niz kaznenih carina na kineski uvoz u pokušaju zaustavljanja kineskog prodora u visokotehnološke industrije, koji prijete suzbiti američku dominaciju u tom sektoru. Američki i europski predstavnici optužuju kineske kompanije da kradu tajne drugih kompanija.

Što se tiče Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini vezanog za Kanadu i Meksiko, američki ministar financija Steve Mnuchin za CNBC je izjavio kako se „nada da će u skorijoj budućnosti imati temeljni dogovor”.

“Bez obzira radi li se o jednom ili dva (trgovinska) ugovora, ako je on ispravan, mi smo indiferentni”, izjavio je.

Trump i dužnosnici u njegovoj administraciji kažu da je EU otvorio teren za daljnje pregovore tako što je pristao uvesti više američke robe te održati pregovore o smanjenju carina, uključujući i automobilsku industriju, zbog koje je Trump optužio Europu da nameće previsoke carine.

Dužnosnici EU-a, pak, priopćili su kako je Europa pobijedila u ovim pregovorima, jer je Juncker, u zamjenu za Trumpovo odustajanje od carina na uvoz automobila iz EU, dao vrlo malo.

Sporazum su pozdravili komentatori u SAD-u i Europi zbog smanjivanja eskalacije trgovinskog rata, koja je prijetila povratku svijeta u protekcionizam koji nije viđen još od tridesetih godina prošlog stoljeća. Unatoč tome, upozorili su da olakšanje trgovinskog rata može biti samo privremeno.

Ako se održi, sporazum između SAD-a i EU-a mogao bi omogućiti usmjeravanje prema Kini, čije im gospodarsko jačanje prijeti. Kongresnici u Washingtonu u četvrtak su primjerice donijeli zakon o usporavanju kineskih ulaganja u američke kompanije. U Europi, zvona uzbune oglasila su se zbog rastućeg gospodarskog utjecaja Kine na europskom području.

T.R./H

foto: epa

Tagovi: , ,