Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / SAD tvrdi da zrakoplovi F-16 stoje 135 milijuna dolara?!; Hrvatska ih je platila 500 milijuna!

SAD tvrdi da zrakoplovi F-16 stoje 135 milijuna dolara?!; Hrvatska ih je platila 500 milijuna!

Američki Kongres još uvijek nije donio odluku odobrava li prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj. Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo vanjskih poslova u Kongres je uputilo 11. prosinca, a rok je za odluku 15 dana, odnosno 26. prosinca.

Da je informacija iz State Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. prosinca, piše Jutarnji list.

Ondje stoji da je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio na ‘certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara‘.

Ogromna razlika u cijeni

Upravo je najzanimljiviji je podatak da su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.

Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 milijuna dolara te je kao najpovoljniji pobijedio na natječaju. Stoga se postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 milijuna dolara?

Jutarnji list poslao je upit MORH-u kako komentiraju podatak State Departmenta o prodajnoj cijeni izraelskog vojnog paketa.

Ne možemo komentirati objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi i po ponuđenoj cijeni. Ponuda Države Izrael odabrana je kao najpovoljnija ponuda na međunarodnom natječaju sukladno interesima Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane objavilo je vrijednost ugovora o nabavi višenamjenskog borbenog aviona između Republike Hrvatske i Države Izrael – kažu iz MORH-a.

novo.hr

foto: scr.arhiva