auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Seat umjesto automobila proizvodi respiratore

Seat umjesto automobila proizvodi respiratore

Španjolski proizvođač automobila Seat počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa, priopćila je u utorak kompanija.

U našem pogonu u Martorellu (Katalonija) danas se ne proizvode automobili nego respiratori za pomoć pri disanju u sklopu suradnje sa zdravstvenom službom, u jeku krize s bolesti COVID-19“, priopćio je Seat na internetskim stranicama.

U Španjolskoj  je u utorak ukupni broj preminulih od koronavirusa desegnuo 13.798. Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija.

Na proizvodnji respiratora radi 150 radnika Seata koji su premješteni sa svojih uobičajenih radnih mjesta.

Kompanija dnevno proizvodi 100 tih aparata, a krajem tjedna namjerava povećati na 300 nakon što dobije odobrenje ministarstva zdravstva, izvijestile su novine El País.

Španjolska se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala pa razne kompanije preusmjeravaju svoje proizvodne linije u izradu zaštitnih maski, odijela i dezinfekcijskih sredstava.

U Španjolskoj je od 30. ožujka obustavljena svaka gospodarska aktivnost osim one nužne poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Oko 47 milijuna stanovnika se od 13. ožujka nalazi u svojim domovima a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa.

K.N./hina

foto: Seat