Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Šestan-Busch i Čateks jedine su tvrtke u Hrvatskoj koje posjeduju NATO-ov AQAP certifikat

Šestan-Busch i Čateks jedine su tvrtke u Hrvatskoj koje posjeduju NATO-ov AQAP certifikat

Certifikat AQAP proizlazi iz NATO-ove vojne norme osiguranja kvalitete STANAG 4107 i hrvatske vojne norme osiguranja kvalitete HRVN STANAG 4107. Certifikat, u skladu sa standardima NATO-a, jamči uzajamno državno osiguranje kvalitete i primjenu savezničkih publikacija za osiguranje kvalitete. Iz toga proizlazi da tvrtka koja je vlasnik certifikata svojim proizvodima, uslugama i drugim segmentima poslovanja udovoljava NATO-ovim i hrvatskim vojnim standardima kvalitete.

Od 5. studenog certifikat AQAP posjeduje i čakovečka tvrtka Čateks, tvrtka koja je poznata po proizvodnji kvalitetnih tkanina za vojne odore.

Nedavno je Čateks, kako smo prvi pisali, ugovorio posao sa slovenskim Ministarstvom obrane vrijedan tri milijuna eura.

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić je u Čakovcu je uručio certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications) predstavnicima Čateksa. Pritom se zahvalio tvrtki na kontinuiranoj dugogodišnjoj suradnji, uz naglasak da će MORH i dalje pružati potporu razvoju hrvatske obrambene industrije.

Direktor tvrtke Čateks d.d. Davor Sabolić kazao nam je da je “stjecanje AQAP-a veliko postignuće za tvrtku i da će biti bitna referenca na budućim međunarodnim tenderima, te dodao da preporučuje svim subjektima hrvatske obrambene industrije da apliciraju za certifikat.

Pomoćnik ministra obrane RH Roman Mikulić predao je AQAP certifikat direktoru Čateksa Davoru Saboliću

Dobavljači/proizvođači koji su vlasnici AQAP Certifikata stječu novu sposobnost sudjelovanja na natječajima javne nabave u NATO zemljama.

Šestan-Busch posjeduje AQAP certifikat od 2016. godine

Proizvođač kaciga i druge zaštitne opreme, tvrtka Šestan-Busch iz Preloga, bila je prva u Hrvatskoj koja je dobila NATO-ov AQAP standard 2016. godine.

Šestan-Busch posluje od 1995. godine, a trenutno zapošljavaju 70-ak djelatnika. O AQAP certifikatu i planovima, kratko smo razgovarali s direktorom i vlasnikom tvrtke, Alojzijem Šestanom:

Alojzije Šestan – direktor tvrtke Šestan-Busch

Što vašoj tvrtki znači AQAP certifikat koji ste dobili prvi u Hrvatskoj?

AQAP certifikat je nadogradnja na poznatiji i rašireniji certifikat ISO 9001. AQAP nam mnogo znači, jer kada naši naručitelji iz cijelog svijeta vide da posjedujemo certifikat, znaju da proizvodimo po najvišim svjetskim standardima kvalitete, da nam je organizacija rada na visokom nivou i da svakodnevno pratimo nove trendove u našoj industriji.

Tko sve koristi vaše kacige i koja su vam tržišta najznačajnija?

Osim vojne industrije, naše kacige koriste se i policijske službe diljem svijeta, zaštitarske službe, koriste se za razminiravanja miniranih područja, sve više ih trebaju gorske službe spašavanja, a služe i u hitnoj medicini.

Trenutno najviše kaciga izvozimo u arapske zemlje, u SAD, Kanadu, Južnu Ameriku, na Daleki istok i afrički kontinent.

Koji su planovi tvrtke Šestan-Busch u budućnosti?

Želja nam je otvoriti 3-4 nova tržišta godišnje i sve više preusmjeriti razvoj poslovanja na civilni sektor.

Razvijamo kvalitetnu multifunkcionalnu kacigu, kojom će svi korisnici koji zbog bilo kojih razloga imaju potrebu, moći zaštititi svoje glave.

Želio bih naglasiti da je misija naše tvrtke zaštita života i zdravlje ljudi. Mi ne možemo utjecati na uzroke svjetskih sukoba i terorizam, ali vrhunskom kvalitetom naših kaciga možemo spasiti mnoge živote.

Također, Šestan-Busch nije najveća svjetska tvrtka u našoj branši, ali je među najboljima u proizvodnji antibalističkih kaciga u svijetu.

D.B.

foto: K.N./morh/nato