eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Skupina njemačkih kompanija sponzorirala pokuse o utjecaju ispušnih plinova na ljude

Skupina njemačkih kompanija sponzorirala pokuse o utjecaju ispušnih plinova na ljude

Istraživačka organizacija koju su financirali njemački proizvođači automobila sponzorirala je znanstvene eksperimente o utjecaju dušikovog dioksida na ljude, izvijestio je njemački list Stuttgarter Zeitung.

Istraživanje je naručila Europska istraživačka grupa za okoliš i zdravlje u transportnom sektoru (EUGT), napominje list.

Reuters nije mogao odmah potvrditi detalje studije a predstavnik EUGT-a, koji je raspušten prošle godine, nije bio dostupan za komentar.

Istraživačku organizaciju financirali su njemački proizvođači automobila Volkswagen, Damler i BMW.

Njemački list navodi da je nekih 25 mladih ljudi više sati udisalo različite doze dušikovog dioksida u institutu u sastavu Sveučilišta u Aachenu.

Svrha i rezultat istraživanja nisu poznati ali saznanje o pokusima na ljudima vremenski se poklopilo s razmatranjima o zabrani prometovanja toksičnih dizelaša u gradskim centrima s obzirom na otkriće iz 2015. godine da je Volkswagen manipulirao emisijama štetnih plina iz dizelskih modela, napominje Reuters.

Utjecaj plina na ljude nije bilo moguće utvrditi u vrijeme objave istraživanja 2016. godine, napominje se u izvješću.

U Daimleru su u nedjelju osudili pokuse.

“Zaprepašteni smo razmjerima istraživanja i njihovom provedbom. Najoštrije osuđujemo eksperimente. Iako Daimler nije imao utjecaja na plan istraživanja, pokrenuli smo opsežnu istragu o tom pitanju”, stoji u Daimlerovom priopćenju, objavljenom u nedjelju.

Istraživanja je provela ista organizacija koja je sponzorirala i pokus s majmunima prisiljenima udisati otrovne ispušne plinve iz zagađujućih Volkswagenovih dizelaša, opremljenih nezakonitim softverom za krivotvorenje podataka o emisiji štetnih ispušnih plinova.

New York Times (NYT) objavio je prošlog petka da je znanstveno istraživanje s majmunima provedeno 2014. godine. BMW, Daimler i VW osudili su pokuse s majmunima.

Prema pisanju njujorškog lista, EUGT je naručio istraživanje radi obrane upotrebe dizelskih motora nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija konstatirala da su ispušni plinovi iz motornih goriva kancerogeni.

T.R.

foto: cleaninstitute