moda

Home / moda/Poslovne vijesti / Nakon 40 godina, slovenskom Peku u stečaju uplaćeno milijun ‘zaboravljenih’ eura

Nakon 40 godina, slovenskom Peku u stečaju uplaćeno milijun ‘zaboravljenih’ eura

Nevjerojatna uplata stigla je u nekad snažnu slovensku tvornicu obuće – Peko

Stečajna upraviteljica nekoć poznate slovenske tvornice obuće Peko iznenadila se kad je na račun tvrtke, koja je lani završila u stečaju, “sjelo” milijun eura, i to na ime nerealiziranog posla koji je Peko trebao prije gotovo 40 godina obaviti u Alžiru, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Peko je prema ugovoru s alžirskim vlastima trebao pomoći u postavljanju suvremene tvornice obuće, ali se od posla 1981. godine sporazumno odustalo.

Na odštetne klauzule ugovora više nitko nije računao, dok građevinsko poduzeće Gradis, Pekov partner u alžirskom joint-ventureu, nije kupio poduzetnik Franz Scheitz iz Liechteinsteina. On je od Alžiraca uspio dobiti naknadu, od čega je Peku pripalo milijun eura.

Dio svote vjerojatno će dobiti bivši zaposlenici, među kojima je najviše žena, koji su nakon stečaja završili su na zavodu za zapošljavanje. Oni su prijavili potraživanja za neisplaćene plaće u visini od dva milijuna eura, piše list.

Ovo je još jedan dokaz koja je razlika između državnog (narodnog, ali najčešće ‘ničijeg’) vlasništva i privatnog. Naime, kada je poduzetnik Franz Scheitz iz Liechteinsteina kupio slovensku tvrtku Gradis s kojom je Peko trebao odraditi posao Alžircima, očito je vidio da ima elemenata za odštetu neizvršenog posla. Nije poznato koji iznos je dobio Gradis, no Peko- (u stečaju) je ‘ni kriv ni dužan’ nakon skoro 40 godina dobio milijun eura. Pitanje je koliko je bilo još takvih propusta vlasnika Peka – Slovenske Vlade i bi li taj nekadašnji obućarski div bio u stečaju da ga je na vrijeme preuzeo neki privatni poduzetnik.

Dragan Bacinger/h

foto: Peko