gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Sramotno! Slovenci prvo pozvali, a zatim na vinskom sajmu i ponizili istarskog vinara Klaudia Tomaza

Sramotno! Slovenci prvo pozvali, a zatim na vinskom sajmu i ponizili istarskog vinara Klaudia Tomaza

Neviđena sramota i poniženje dogodilo se ovaj tjedan istarskom vinaru Klaudiu Tomazu na vinskom sajmu VINDEL u Mariboru.

Vinara Tomaza su prijatelji iz Slovenije pozvali da izlaže na vinskom sajmu i sve je bilo u redu dok nisu proradili, očito sveprisutni jal i ljudska glupost. Naime, jedan od slovenskih vinara poslikao je njegov izložbeni pult i butelje, da bi  se nakon toga iznenada pojavila slovenska vinska inspektorica i naredila hrvatskom vinaru da makne svoje primjerke terana.

Poznata je činjenica da se već dulje vrijeme Hrvatska i Slovenija spore pred Europskom Komisijom o pravu korištenja imena teran, a posebno je napeto od 2013., kada je donijeta odluka o zabrani korištenja terana za sve istarske vinare.

Iako teran Klaudia Tomaza, nije bio naziva teran, nego BARBAROSSA, slijedilo je natezanje oko zapisnika do kraja festivala. Kako se sam Klaudio tada osjećao, opisano je dolje u njegovom statusu sa facebooka, koji prenosimo u cijelosti.

Ovaj je incident za portal novo.hr komentirao jedan od najpoznatijih istarskih vinara, Bruno Trapan:

“Stvarno je nevjerovatno da te netko pozove na sajam, a onda ti priredi takvo poniženje. Mislim da to ničemu ne vodi, najmanje dobrosusjedskim, ljudskim i ekonomskim odnosima, a na koncu i nema veze sa zdravom pameću.”

Bruno nam je također naveo da već dulje vrijeme traje napetost oko korištenja imena teran, pri čemu ni političari ne popravljaju stvari. Posebno treba istaknuti provokaciju slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji je na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Radgoni, 23. kolovoza, rekao, kako će otvoreno pitanje korištenja naziva vina teran biti uskoro riješeno u slovensku korist. Time je ujedno isprovocirao istarske vinare.

Na kraju razgovora Trapan je u cijelu ovu nemilu situaciju unio tračak optimizma, opisavši lijepu gestu slovenskog kolege vinara, koji je zajedno s nekoliko nazočnih slovenskih kolega dao potporu Klaudiu, nazvavši prijavu sramotnom! Najviše se za svog istarskog kolegu zauzeo, jedan od uglednijih slovenskih vinara, Valter Sirk.”

Inače, da usput spomenemo, prošli je mjesec istarski europarlamentarac Ivan Jakovčić uputio pismo povjereniku Europske komisije za poljoprivredu Philu Hoganu u povodu nedavnih izjava slovenskog ministra poljoprivrede o sporu oko vina teran, zatraživši da, prije donošenja konačne odluke, oformi tim međunarodnih stručnjaka koji će Europskoj komisiji predložiti rješenje tog problema prihvatljivo svim stranama.

Bilo kako bilo, nadamo se da se slične situacije neće više ponavljati s bilo koje strane granice, a dolje vam prenosimo cijeli status istarskog vinara Klaudia Tomaza:

Uglavnom dragi prijatelji ovo moram sa vama podijeliti…
Jucer u Mariboru na vinskom sajmu VINDEL gdje sam pozvan sa pozivnicom na sudjelovanje od prijatelja iz Slovenije ” VINSKE BORBONCICE” dozivio takvo razocaranje da je to NEOPISIVO…???..jedan od nasih susjednih vinara slovenaca dosao do mog izlozbenog pulta ,slikao buteljke i otisao.. nisam ni slutio sta slijedi…
Nakon sat vremena dolazi Slovenska vinska inspektorica , prestavila se i nalozila mi da sklonim sa standa moje crno vino od sorte TERANA pod nazivom BARBAROSSA nakon cega je slijedio zapisnik do kraja festivala..Zamislite kako sam se osjecao pred svom onom masom ljubitelja vina.. Di je nestala etika,moral,zajednistvo,razumijevanje a da ne spominjem zakonodavstvo…DO KADA CE TO TRAJATI…???? Pitam se..unatoc tome zahvaljujem se svim slovenskim kolegama koji su mi pruzili podrsku tokom tog vremena dok dam se osijecao bijedno ponizen jer ovo crno Istarsko vino je uvijek bio TERAN i siguran sam da ce i ostati…”

tomaz-3

Klaudio Tomaz je prije dolaska inspekcije bio dobro raspoložen

Dragan Bacinger

foto: Željka Balja, blog Autentika