Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Središnja proslava 150 godina turizma u Fužinama od 14. do 16. lipnja

Središnja proslava 150 godina turizma u Fužinama od 14. do 16. lipnja

Centralna proslava 150 godina turizma i gostoljubivosti općine Fužine održat će se od 14. do 16. lipnja, a posjetiteljima će ponuditi putovanje u prošlost uz bogatu vinsku i drugu ponudu, najavljeno je iz Općine Fužine.

Svečana sjednica Općine Fužine najavljena je za petak, 14. lipnja, uz nastup Ženske klape Luka.

Za subotu i nedjelju planirane su aktivnosti za posjetitelje, kao što je Wine&Lake wal, vinska pustolovina koja će uključivati šetnju uz jezero Bajer, kušanje vina i predstavljanja vinara iz cijele Hrvatske. Posjetitelji iz Rijeke mogu doći i vratiti se posebnim, „vinskim“ vlakom, a očekuje ih i ponuda domaćih OPG-ova.

Na stazi od sedam kilometara bit će postavljeno pet vinskih stanica, atmosferu jezera Bajer upotpunit će ulični glazbenici, u središtu Fužina posjetitelje zabavljati grupa Impuls a bit će organizirano i praćenje utakmice Europskog prvenstva u nogometu.

Ljubitelji rekreacije moći će sudjelovati u obiteljskoj biciklijadi oko jezera Bajer.

Vrhunac proslave bit će u nedjelju, 16. lipnja, kada će biti priređena rekonstrukcija povijesnog turističkog vlaka i dolaska prvih posjetitelja 1874. godine. Tada su izletnici sa Sušaka, Rijeke i iz primorskih naselja dolazili u Fužine uživati u svježem zraku i ljepoti goranskog kraja.

Posjetitelje koji dođu vlakom iz Rijeke će na željezničkoj stanici u Fužinama dočekati nastup Puhačkog orkestra Fužine i učenika Osnovne škole Ivanke Trohar. Slijedi šetnja do centra Fužina, gdje će biti priređen scenski prikaz „Prvi turisti“ u izvedbi glumačke ekipe HNK Ivana pl. Zajca.

Uprizorenje dolaska prvih turista režirao je prvak Drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić.  Osim riječkog kazališta, Čavjanskih maškara i KUD-a Primorka, Krasica, sudjelovat će i Puhački orkestar Fužine, OŠ Ivanke Trohar, Udruga dr. Franjo Rački, kočijaš Ujo & konjić Lisac te grupa Gorani.

Načelnik Fužina David Bregovac poziva na proslavu i ističe da je cilj prikazati kako su posjetitelji prije stoljeća i pol prepoznavali vrijednosti kontinentalnih i planinskih krajeva, jedinstveno iskustvo i uživanje u prirodi.

Dodao je kako je nužno sustavno ulaganje resornih institucija kako bi se valorizirala ponuda ruralnih krajeva, koji su česta odredišta, posebno posjetitelja koji žele izbjeći masovni turizam i poduprijeti razvoj održivog turizma.

T.R./H

footo: fah