gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Što se sve dogodi organizmu kada naglo prestanemo piti kavu?

Što se sve dogodi organizmu kada naglo prestanemo piti kavu?

Mislite li da je upravo sada vrijeme za još jednu kavu jer vas je ona jutarnja prestala držati budnima – pročitajte ovo i saznajte mogu li čak i okorjele kavopije prestati piti to svoje crno zlato, odnosno, što će se dogoditi s organizmom ako mu uskratite taj poznati izvor “energije”.

Ako ste se ikada pitali, nakon što se svašta čuli na tu temu, što bi se vama točno moglo dogoditi ako biste samo jedan dan prestali piti kavu na koju ste navikli, evo odgovora iz osobnog iskustva Stephanie Eckelkamp koji je nedavno objavljen na stranicama Women’s Healtha, piše Index.

“Znate, očekivala sam grozne nuspojave, ali dogodilo se i nešto lijepo što nisam očekivala i što sam zapravo godinama pokušavala”, napisala je to i zaintrigirala nas.

“Dakle, kavu pijem već godinama. Jutro ne mogu zamisliti bez šalice vruće razbuđujuće kave nakon koje slijedi neka blaža varijanta, a do kraja dana znala sam popiti još barem jednu – popodnevnu dozu, i iako nisam osjećala da mi kava zapravo smeta poželjela sam vidjeti mogu li bez nje. Naravno, panično sam se bojala nuspojava o kojima se toliko priča – o glavobolji i manjku energije i samo da znate – nije mi bilo lako.

Strašne glavobolje koje ni pilula ne može izliječiti

Da – glavobolja tijekom odvikavanja od kave nažalost nije mit. Kofein je po svojoj strukturi sličan adenozinu, kemijskom hormonu koji se obično veže za receptore u mozgu zadužene za uspavljivanje no kada ga pijemo kofein počinje zbunjivati adenozin pa se on veže na receptore i umjesto da nas uspavljuje, kako bi to pravi adenozin napravio, kofein ga doslovno izgura iz priče i daje nam suprotan učinak – razbuđuje nas. I zato što više kave pijete više ćete zbunjivati, odnosno blokirati adenozine, ali će mozak uz toliko poticaja stvarati sve više adenozina, kava će ih sve više blokirati, a jednom kada izostavite jutarnju kavu dodgodit će se – kaos. Uz toliko adenozina koje je tijelo naviklo proizvoditi odjednom će početi raditi kako treba i činiti vas puno umornijima nego što jest. Na koncu – probudili ste se, a već se osjećate umorno. I onda slijedi glavobolja jer je toliko adenozina proširilo vaše krvne žile i uopće, ne naviknuto na jutra bez kave, sada će vam stvarati bolne probleme.

I zato jedan pametan savjet – ako se zaista želite riješiti kave iz svog života – prvo – ne radite to ponedjeljkom. Startajte barem u subotu tako da možete lakše preživjeti do tog trećeg dana, ili – još bolje, ako pijete više šalica kave dnevno tada jednu dozu ostavite kofeinski, a druge zamijenite biljnim čajevima ili, ako ste baš veliki fan okusa kave, prebacite se na beskofeinsku.

novo.hr

foto: D.B.