auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Stotine tisuća njemačkih vlasnika vozila u kolektivnoj tužbi protiv VW-a

Stotine tisuća njemačkih vlasnika vozila u kolektivnoj tužbi protiv VW-a

Oko 372 tisuće njemačkih vlasnika vozila marke Volkswagen (VW), opremljenih uređajem koji je prikazivao netočne podatke o emisiji štetnih plinova, priključilo se kolektivnoj tužbi protiv njemačkog automobilskog diva, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

Stotine tisuća građana uključile su se u pokretanje zajedničkog sudskog spora protiv VW-a u razdoblju od kraja studenoga 2018. do 2. siječnja 2019., kazala je u četvrtak glasnogovornica njemačkog ministarstva pravosuđa za agenciju AFP.

Spor je 1. studenoga 2018. pokrenulo udruženje njemačkih potrošača VZBV, i to pred sudom u njemačkom gradu Brunswicku, svega nekoliko kilometara udaljenom od sjedišta VW-a u Wolfsburgu.

Premda se vlasnici mogu upisati u registar tužitelja do dana uoči početka prvog saslušanja, koje se planira za drugu polovinu ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave prije 31. prosinca 2018. kako bi se izbjegla mogućnost zastare.

VW je 2015. priznao da je manipulirao softverom ugrađenim u 11 milijuna dizelskih vozila diljem svijeta kako bi u provjeri emisije štetnih plinova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji.

Dosad je ta afera, popularno nazvana “dizelgate”, stajala VW više od 28 milijardi eura (32 milijarde dolara) u vidu globi, povlačenja vozila i odšteta.

Najveći financijski teret VW je podnio u SAD-u gdje je otkupio gotovo 500 tisuća vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu.

U Njemačkoj su dosad platili dvije kazne u ukupnom iznosu od samo 1,8 milijardi eura.

K.N./hina

foto: novo.hr