Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Stožer: Vraća se karantena od 14 dana, kafići i restorani mogu raditi dulje, ali bez glazbe

Stožer: Vraća se karantena od 14 dana, kafići i restorani mogu raditi dulje, ali bez glazbe

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio da će se od ponedjeljka popustiti neke epidemiološke mjere. Terase ugostiteljskih objekata će se otvoriti, a bit će dopušteni i sportovi u zatvorenom. No – ne svi.

Ministar unutarnjih poslova potom je krenuo predstavljati nove mjere, koje će na snazi biti od ponedjeljka.

“Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju biti razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra”, rekao je Božinović i dodao da se najveći broj korisnika izračunava po veličini terase i taj broj mora biti istaknut.

Nije dopušteno puštanje glazbe, a u prostor objekta može se ići samo s maskom na WC. “Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sportašima.Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku”, kaže.

Novinari su pitali što je sa sajmovima, koji još nisu dobili ‘zeleno svjetlo’. “Samo održavanje sajmova na način kad postoji infrastruktura nije problem. Ali trebamo biti svjesni da postoje infrastrukturno i organizacijski različite vrste sajmova. O tome se vodi briga, o tome se razgovaralo. To će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju. Mi želimo postepeno popuštati, vidjeti kakvi su učinci ovih mjera. Ako situacija bude dobra, idemo sa sljedećim korakom”, odgovorio je Capak.

novo.hr

foto: arh.nh

Tagovi: