novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / ŠTROMAR: “Šteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna”

ŠTROMAR: “Šteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna”

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u srijedu je za HRT, točno mjesec dana nakon potresa u Zagrebu, kazao da je materijalna šteta od potresa oko 42 milijarde kuna.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s europskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija”, objasnio je Štromar i otkrio da procjenjuju da je šteta oko 42 milijarde kuna.

Rekao je i kako je zakon pri kraju. “Brusimo ga još malo sa stručnjacima. Radi se o tjednima kada stiže zakon. Izgradit ćemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom”, rekao je Štromar.

Snažan potres magnitude 5,5 po Richteru pogodio je Zagreb 22. ožujka u 06:24 sati. Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od tisuću manjih potresa. Više od 140 potresa koje su osjetili građani, bilo je magnitude više od 1,3 prema Richteru, a seizmografi su zabilježili i više od 850 potresa magnitude manje od 1,3.

novo.hr

foto: novo.hr