Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Sud odbio prijedlog Sanaderove obran; ostaje u zatvoru

Sud odbio prijedlog Sanaderove obran; ostaje u zatvoru

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbilo prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da ga puste iz istražnog zatvora gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom travnja, povisio kaznu u aferi Planinska.

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je zatvoren.

Izvanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda, ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi se trebale moći pobijati, kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Ustvrdila je da je riječ o potpuno krivoj praksa, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu.

Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu imati više sreće odvjetnik Čedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće već “pravno pitanje”.

Suština našeg prijedloga se zasnivala na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili. Postoji javni pogovor, a ako nije pravomoćna postoji mogućnost da se obratite Županijskom sudu za ukidanje pritvora jer je to moguće do pravomoćnosti. Županijski sud je stanovišta da, s obzirom na uvriježenu praksu Vrhovnog suda da se takve stvari usmeno rješavaju, a tek onda pismeno, nemamo formalne pretpostavke da se njima obratimo, kazao je Prodanović.

Na pitanje je li u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili i zakonska rješenja Sloković je kazala da nam “zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa”. 

To je presedan. Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera, ustvrdila je odvjetnica.

– Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je odbacilo prijedlog za ukidanje istražnog zatvora Ive Sanadera kao nedopušteno. Taj se prijedlog može staviti našem sudu do pravomoćnosti presude. Presuda je postala pravomoćna. Oni su mogli podnijeti žalbu Vrhovnom sudu nakon što je Vrhovni sud donio rješenje o obligatornom istražnom zatvoru, rekao je nakon odluke novinarima predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

N.H.

foto: scr.arhiva