novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Sud u Pazinu utvrdio da Uljanikov brod jaružalo trenutno vrijedi milijardu i 59 milijuna kuna

Sud u Pazinu utvrdio da Uljanikov brod jaružalo trenutno vrijedi milijardu i 59 milijuna kuna

Trgovački sud u Pazinu utvrdio je jučer da Uljanikova novogradnja 500, brod jaružalo, u stanju u kojem jest vrijedi milijardu i 59 milijuna kuna, doznajemo od stečajnog upravitelja pulskog holdinga Damira Majstorovića.

Nakon što Sud i formalno donese ovaj zaključak i proslijedi ga Fini, najkasnije do kraja ovog mjeseca krenut će prvi krug elektroničke javne dražbe ovog jaružala, i to po početnoj cijeni od 794 milijuna kuna odnosno za tri četvrtine njegove utvrđene vrijednosti, kako previđaju zakonski propisi, piše Novi list.

To znači da će se u prvoj polovici listopada znati je li uopće i tko dao ponudu za kupnju ove najskuplje novogradnje ikad građene u hrvatskim brodogradilištima koja je, podsjetimo, državni proračun stajala nešto više od 900 milijuna kuna na račun protestiranih državnih jamstava kod raskida ugovora od strane njezina naručitelja, grupe Jan De Nul.

Ne bude li bilo zainteresiranih u ovom prvom valu prodaje, slijedi novi krug, ali tada početna cijena pada za još dvjestotinjak milijuna kuna odnosno na polovicu utvrđene vrijednosti ove novogradnje, odnosno na 529 milijuna kuna.

Ne pojavi li se i tada kupac, u trećoj dražbi pokušava se sa četvrtinom procjenjene vrijednosti, a onda slijedi zadnji, četvrti krug kada više nema nikakve donje granice jer se kreće sa simboličnom početnom cijenom od 1 kune.

Treba reći da se ovi dražbeni krugovi, sve dok ne pristigne valjana ponuda, raspisuju automatizmom, jedan za drugim, od kojih svaki traje po 70 dana.

Što se duže, dakle, bude oglašavala prodaja i tražio kupac jaružalu, bio to Jan De Nul ili neki od njegovih konkurenata, prodajna cijena jaružala bit će samo niža i niža, a to znači i manje novaca koji bi se trebao vratiti u državni proračun.

Nakon što je platila protestirana jamstva, Republika Hrvatska upisala se kao razlučni vjerovnik na jaružalo, ali je tek treća po redoslijedu upisa. Tako će se od novca koji se dobije od prodaje jaružala, o kojem god se krugu radilo i postignutoj konačnoj cijeni, najprije namiriti potraživanja dviju banaka, a tek onda slijedi država.

novo.hr

foto: novo.hr