Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Sunce koncern potražuje od članica Thomas Cook grupe 16,1 milijun kuna

Sunce koncern potražuje od članica Thomas Cook grupe 16,1 milijun kuna

Sunce koncern izvijestio je u četvrtak da ukupna izloženost njegovih članica prema članicama Thomas Cook grupe, koje su s današnjim danom otvorile postupak stečaja u matičnim zemljama, iznosi 16,1 milijun eura.

“Kao dio svog poslovanja, Sunce prodaje dio svojih smještajnih kapaciteta kroz ugovore o alotmanu s različitim globalnim touroperaterima, između ostaloga i s pojedinim članicama Thomas Cook grupe. Na dan 25. rujna 2019. godine ukupna potraživanja od članica Thomas Cook grupe koje su otvorile postupak stečaja su iznosila približno 16,1 milijuna kuna“, objavio je Sunce koncern putem Zagrebačke burze. 

Po podacima iz te objave, izloženost Hotela Brela je približno 7,5 milijuna kuna, Hotela Tučepi približno osam milijuna te Hotela Zlatni rat približno 600 tisuća kuna.

Sva dospjela potraživanja od Thomas Cook grupe do dana 23. rujna 2019. godine uredno su podmirena sukladno valuti plaćanja, ističu iz Sunce koncerna, tvrtke u vlasništvu Jake Andabaka.  

Sunce smatra da gubitak članica Thomas Cook grupe koje su otvorile postupak stečaja kao alotmanskih partnera predstavlja u najvećoj mjeri jednokratan utjecaj na tekuću sezonu, te da neće utjecati na buduće poslovanje.

S obzirom da se u hotelima u vlasništvu Sunce grupe trenutno između ostalih nalaze i gosti agencija u vlasništvu Thomas Cook grupe koje su otvorile stečaj, siguran i ugodan boravak njihovih gostiju bit će osiguran sukladno ranije predviđenim terminima njihova boravka, do trenutka dok vlade domicilnih država ne osiguraju povratne letove za svoje državljane, a sve sukladno važećim zakonskim propisima Europske unije za postupanje u ovakvim situacijama”, zaključuje se u objavi Sunce koncerna. 

K.A./hina

foto: SunceOsig.