novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Švicarci u Novom Sadu grade tvornicu čokolade, ulažu 50 milijuna eura

Švicarci u Novom Sadu grade tvornicu čokolade, ulažu 50 milijuna eura

Švicarska kompanija Barry Callebaut počela je jučer u Novom Sadu graditi tvornicu čokolade u koju će u početnom, petogodišnjem razdoblju, uložiti 50 milijuna eura i zaposliti 100 radnika.

Za tu investiciju Barry Callebaut je od države Srbije dobio poticaje od 12 milijuna eura. Gradnja tvornice trajat će oko 12 mjeseci, a predviđeno je da na istom mjestu bude i Čokoladna akademija, kao i razvojni centar na 2000 kvadrata.

Tvornica će biti izvozno orijentirana, s procijenjenim izvozom vrijednim 150 milijuna eura godišnje, a vlasnici očekuju da će biti i centar za sve konditore i zanatlije iz Srbije, javlja agencija Beta. Tvornica u Novom Sadu bit će i regionalni centar iz kojog će Barry Callebaut opskrbljivati čokoladom tržišta jugoistočne Europe.

Ugovor o izgradnji tvornice u rujnu prošle godine potpisali su predstavnici vlade Srbije i menadžmenta kompanije Barry Callebaut, koja je u vlasništvo bez naknade u industrijskoj zoni Novog Sada, na Zrenjaninskom putu, dobila zemljište od dva hektara.

Kompanija Barry Callebaut, osnovana je 1996. godine spajanjem belgijskog Callebauta i francuske kompanije Cacao Barry, a sjedište joj je u Zürichu.

T.R.

foto: BarryCallebaut