Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova

Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova

Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.

„Ako se opskrba… ne bude mogla drugačije osigurati, savezna vlada mogla bi obavezati proizvođače da proizvode važne medicinske proizvode, da prvenstvo daju proizvodnji takve robe odnosno da povećaju proizvodnju“, navodi se u uredbi Berna.

Odluka o proširenju ovlasti vremenski se poklopila se udvostručenim paketom kriznih zajmova za kompanije, na 40 milijardi švicarskih franaka (40,94 milijarde dolara).

Švicarski ministri također nastoje ubrzati pristup lijekovima koji se mogu koristiti u liječenju COVID-a 19, omogućujući njihovu primjenu u bolnicama i prije dozvole nadležnog regulatora Swissmedica.

Izuzeci uključuju generički antimalarik hidroksiklorokin koji je donirao Novartis, Abbiviejevu Kaletru, lijek za HIV, eksperimentalni remdesivir Gilead Sciencea i Rocheovu Actemru.

Svi su ti lijekovi trenutno u fazi ispitivanja radi potencijalne upotrebe u liječenju koronavirusa.

Regulator je pak dobio nove ovlasti za odobrenje izuzeća od određenih propisa o ispitivanju lijekova, objavila je vlada.

P.T.

foto: novo.hr