Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Svijetom u pola godine putovao 561 milijun stranih turista

Svijetom u pola godine putovao 561 milijun stranih turista

Svijetom je u prvoj polovici ove godine putovao 561 milijun stranih turista, što je 21 milijun ili 4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a sličan trend očekuje se i za drugu polovicu godine, s mogućim većim ljetnim porastima, procjenjuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Te podatke i prognoze UNWTO iznosi u sklopu najnovijeg izdanja Svjetskog turističkog barometra u kojem sažima podatke iz cijelog svijeta, po kojima je najveći rast dolazaka stranih turista (koji noće) u prvoj polovici ove godine u svijetu od 9 posto zabilježila regija Azije i Pacifika, najviše zahvaljujući putovanjima unutar regije.

Najveći rast od 10 posto u Oceaniji, u Europi 3 posto 

U regiji Azije i Pacifika najveći rast dolazaka stranih turista, ujedno i najveći među svim svjetskim regijama i podregijama, od 10 posto, zabilježila je Oceanija, dok je porast u sjeveroistočnoj i jugoistočnoj Aziji bio 9 posto, a u južnoj Aziji 7 posto.

U Europu je u prvih pola godine došlo 3 posto više stranih turista pri čemu su sjeverna, središnja i istočna Europa u plusu od 5 posto dok je taj porast u njenom južnom mediteranskom dijelu bio 2 posto, a u zapadnoj Europi 1 posto.

“Europske zemlje u prvoj polovici ove godine pokazale su različite rezultate pri čemu su neke destinacije zabilježile veliki rast zbog slabijih rezultata u nekim drugim destinacijama”, komentiraju iz UNWTO-a dodajući da je unatoč nešto slabijem rastu od ukupno svjetskog Europa i dalje ipak najposjećenija regija svijeta koju je posjetilo više od 40 posto od ukupnog broja stranih turista u svijetu.

Amerike su zabilježile ukupan porast dolazaka stranih turista od 4 posto u odnosu na lanjski prvi dio godine, dok je Afrika ukupno u plusu od 5 posto s međunarodnim turističkim dolascima, čemu su najviše pridonijela subsaharska odredišta s porastom dolazaka stranih turista od 12 posto, za razliku od sjeverne Afrike koja i dalje bilježi slabe rezultate odnosno pad dolazaka od 9 posto.

Ograničeni podaci za Bliski istok pokazuju također pad dolazaka od 9 posto, pri čemu iz UNWTO-a napominju da je riječ o procjenama te da rezultati u toj regiji variraju od odredišta do odredišta.

“S porastima dolazaka stranih turista od 4 posto u svijetu, turizam se iznova dokazao jednim od najvažnijih i najelastičnijih gospodarskih sektora u svijetu. Uz to, stvaranjem radnih mjesta za milijune ljudi u vrijeme kada je u svijetu jedan od najvećih izazova pružiti perspektivu za bolju budućnost turizam postaje i važniji stvarajući veze među ljudima svih naroda i sredina uz rušenja stereotipa, strahova i nepovjerenja”, poručio je povodom polugodišnjih rezultata u svjetskom turizmu glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Naglašavajući da je sigurnost ključni stup razvoja turizma, Rifai poziva na jače zajedničke akcije za izgradnju sigurnog i nesmetanog putovanja po cijelom svijetu, a ne, kako kaže, zidova i odredišta u koja se zbog nesigurnosti upire prstom.

Podaci iz barometra UNWTO-a pokazuju da je Kina i u prvoj polovici ove godine zadržala prvo mjesto u svijetu po turističkoj potražnji, a njihovi su turisti zabilježili i dvoznamenkasti rast potrošnje na međunarodna putovanja, iznad 20 posto.

SAD su drugo po veličini svjetsko tržište, čiji su turisti na putovanja izvan SAD-a potrošili 8 posto više nego lani, dok je treća Njemačka čiji su građani za 4 posto povećali izdatke na međunarodna putovanja.

Od ostalih tržišta koje su u prvoj polovici ove godine pokazali snažnu potražnju za putovanja izvan svojih granica su Španjolska, Norveška, Australija i Japan, dok se među onima sa smanjenom potražnjom izdvajaju Rusija i Brazil, zbog pada njihovih valuta i drugih ekonomskih ograničenja.

B.D./H