Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Tekstilci HGK upozoravaju da “najgore dolazi na jesen”

Tekstilci HGK upozoravaju da “najgore dolazi na jesen”

Članice Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK u četvrtak su poručile da najgore tek dolazi na jesen te traže produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

Vlada je prihvatila neke sugestije tekstilnog sektora, ali naš interes nije bio samo partikularni, već na razini cjelokupnog realnog sektora, jer smo de facto svi u problemu, ili ćemo tek biti”, kazao je predsjednik Udruženja i direktor Čateksa Davor Sabolić.

Nismo uspjeli provesti snažnije poticanje domaće proizvodnje naše branše, pa stoga tražimo da nas se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor, gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje”, istaknuo je te dodao kako žele i da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće.

Naglasio je kako situacija na tržištu nije normalna i kako je pandemija imala negativan utjecaj na tekstilnu industriju, dijelom i zato jer su je tvrtke iz sektora dočekale nespremne pa je samo potencirala probleme s kojima su se već borili.

Davor Sabolić– predsjednik Udruženja i direktor Čateksa i Jagoda Divić (HGK)

Na sjednici Udruženja se raspravljalo i o onome što očekuje branšu nakon prestanka vladinih mjera, i to u vrijeme ljeta, kad se tržište i inače usporava, navodi se u priopćenju.

U svemu sigurno neće pomoći ni izbori zbog kojih institucije neće moći funkcionirati kako treba pa tako ni nastaviti financijsku pomoć tvrtkama, ističu iz Udruženja napominjući kako je ova godina za njih gotova i moraju se okrenuti idućoj.

Robert Črnjević, direktor Meditexa, tvrtke koja se bavi proizvodnjom jednokratne zaštitne opreme prvenstveno za bolnice, kazao je kako su im glavna konkurencija Kinezi, od kojih neki nude proizvode skuplje i do tri puta.

U ovoj krizi promet im je rastao do 50 posto pa nisu ni pomišljali koristiti mjere Vlade. “Problem je što nam bolnice plaćaju u prosjeku tek za devet mjeseci, a mi smo samo u travnju platili milijune PDV-a”, rekao je te dodao kako se pribojavaju što ih čeka na jesen i hoće li se uspjeti naplatiti. “Svi moraju plaćati svoje račune, a država u tome šteka i još nam naplaćuje PDV, kamate i blokira nas“, kazao je direktor Jadran tvornice čarapa Vinko Barišić.

Ističe kako se moramo okrenuti hrvatskoj proizvodnji, osvijestiti to u institucijama i prestati se skrivati iza propisa EU-a.

“Moja tvrtka ima svjetski konkurentan proizvod, jeftiniji od stranog, ali i dalje ne prolazimo na javnim nabavama jer naše medicinske ustanove očito preferiraju uvoz. To moramo mijenjati, svim silama“, izjavio je Barišić.

Tihomir Babić iz tvrtke Pounje je naglasio da će imati veliki udar na likvidnost. „To nam je glavna briga i zato se nadamo se bar djelomičnom nastavku mjera“, rekao je, a Slobodan Mihalj iz Hemco-a je dodao da tekstilci moraju postati vidljiviji i jasnije komunicirati s nadležnim ministarstvima. „Moramo uključiti razvojnu strategiju u naša promišljanja.

Također, vezano uz Zakon o javnoj nabavi, želimo da se on provodi na način da se provjerava odnos ponuditelj – proizvođač ili ponduditelj – trgovac“, poručio je Mihalj.

N.H.

foto: HGK