Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Telemach 5G mrežom pokrio Hrvatsku, a brzom optikom 100.000 kućanstava

Telemach 5G mrežom pokrio Hrvatsku, a brzom optikom 100.000 kućanstava

Telemach Hrvatska je 5G mrežom pokrio gotovo cijelu Hrvatsku, a 100.000 kućanstava brzom optičkom fiksnom mrežom, čime ide k nacionalnoj pokrivenosti koju će dovršiti krajem ove ili početkom iduće godine integracijom Optima telekoma, najavio je u utorak predsjednik Uprave Telemacha Adrian Ježina.

“Sve panirano ostvarili smo u manje od godinu dana, a to pokazuje mogućnosti tvrtke uz podršku matične United Grupe”, rekao je Ježina na susretu s novinarima, objasnivši da je Telemach zamijenio i/ili nadogradio gotovo svih 1.200 baznih stanica za mobilnu mrežu, a brzom 10 gigabitnom optičkom mrežom do sada pokrio Zagreb, Zadar i Split, dok će uskoro dovršiti i Osijek.

Tijekom 2023. godine tvrtka namjerava dovršiti sve planirano na svojim mrežama, što ju prema Ježininoj ocjeni stavlja ispred drugih telekoma u regiji, uključujući reintegraciju sustava s Optimom kroz jednu ili dvije tvrtke.

Član Uprave Telemacha i glavni direktor za tehniku Nenad Šlibar naglasio je pak da je sve što je do sada Telemach Hrvatska radio bilo ljudski i financijski zahtjevno, posebno odvajanje od švedskih modela (naslijeđenih s kupnjom bivšeg Tele2) i lokalizacija poslovanja, pa je za gotovo tri puta povećan broj zaposlenih te ih je oko 700. Uz to su sve operacije prebačene u Hrvatsku, a pokrenuta su i dva korisnička pozivna (call) centra.

“Surađujemo i s Nokiom oko cloud rješenja za integriranje svih baznih stanica kako bi veza bila sigurna i stalno dostupna i s time smo spremni i za napredne usluge na 5G-u, zbog čega smo, kao i prijenosa sve veće količine podataka, posebice video sadržaja, ali i turizma, kapacitete mobilne mreže od prošle godine do sada povećali tri puta”, naveo je Šlibar.

Prihodi rastu, ali inflacija i visoki rast troškova nosi ‘tektonske’ poremećaje

Na pitanje o poslovanju Telemacha, Ježina je, bez navođenja konkretnih brojki, kazao da je zadovoljan rastom broja korisnika i prihoda, kao i da se dobit reinvestira, a dodao je i da nabava opreme, uređaja, dijelova i drugog ide relativno dobro.

Troškovi su u okviru budžeta, a najveći izazov je nepredvidivost inflacije, veliki rast troškova i logistika, što donosi tektonske poremećaje u poslovanju koji nikada nisu bili takvi. Stoga bi bilo zgodno da država nađe neko rješenje za pomoć gospodarstvu, a ne samo građanstvu, posebno zbog rasta cijena struje i drugih energenata, ali i drugih problema poput nedostatka radnika”, upozorio je Ježina.

T.R.

foto: Telemach