Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Tolušić najavio pomoć stočarima i mljekarima

Tolušić najavio pomoć stočarima i mljekarima

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je na sastanku s predstavnicima udruga stočara i proizvođača mlijeka najavio da će do kraja godine u proceduru poslati prijedlog zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse te hitno sazvati Savjet za mlijeko koji bi trebao raspraviti o mjerama pomoći stočarstvu i mljekarstvu, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku koji je na zahtjev ministra organizirala Hrvatska poljoprivredna komora, predstavnici udruga iznijeli su poteškoće s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju te su zatražili žurnu pomoć.

Proizvođači, između ostalog, traže žurno donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, donošenje pravilnika o kakvoći svježeg mlijeka, žele bolju zaštitu od uvoznih proizvoda, prilagođavanje Programa ruralnog razvoja malim proizvođačima te bržu i učinkovitiju raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Tolušić je najavio da će do kraja godine u proceduru poslati prijedlog Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse koji će sigurno pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Najavio je i sazivanje Savjeta za mlijeko već idući tjedan, na kojem će se artikulirati konkretni prijedlozi za spas proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Proizvođači mlijeka upozorili su da im se broj svakodnevno smanjuje pa ih je danas tek oko 7.000, farme izgrađene unutar operativnih programa su prazne i treba ih napuniti. Kažu da su odavna dostigli europske kolege po proizvodnji mlijeka po kravi, ali mlijeko ne mogu proizvoditi po tako niskim cijenama.

D.B./h

foto: novosti.rs

Tagovi: ,