Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Trump i Putin u ponedjeljak u Helsinkiju

Trump i Putin u ponedjeljak u Helsinkiju

Američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin sastaju se u ponedjeljak u Helsinkiju na prvom bilateralnom sastanku, na kojem će javnost osim tema o kojima će raspravljati pratiti i sraz njihovih karaktera. Ukrajina, Sirija, optužbe o ruskom miješanju u američke izbore: posljednjih godina sporna mjesta između Washingtona i Moskve samo su se povećavala, ali dobar dio pažnje bit će usmjeren i na osobni odnos dvojice čelnika.

SAD optužuju Rusiju da vojno podupire proruske separatiste u Ukrajini u njihovom sukobu s ukrajinskim snagama na istoku zemlje, što je Rusija uvijek demantirala. Ipak Trump je u više navrata imao dvosmislene izjave oko aneksije Krima, te Europljani strahuju da bi on mogao priznati rusku aneksiju kako bi poboljšao odnose s Moskvom. EU stalno ističe načelo o nepriznavanju nezakonite aneksije. Što se tiče Sirije, napadi SAD-a i saveznika na snage režima u travnju 2017. i travnju 2018., nakon kemijskih napada koji se pripisuju snagama Bašara al Asada, razbjesnili su Moskvu.

Washington je pomalo smanjio umiješanost u sirijski sukob i koncentrirao se na Islamsku državu, ostavljajući slobodno polje Moskvi koja vojno intervenira na strani sirijskog režima od 2015. Odnosi Washingtona i Moskve pogoršali su se otkad je došao na vlast Donald Trump zbog optužbi za rusko miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016..
Rusija od početka niječe odgovornost. Washington jamči da će predsjednik za susreta u Helsinkiju jasno reći Putinu da je “potpuno neprihvatljivo da se miješa u naše izbore”. Do sastanka dolazi nakon što je Trump prilično uzburkao summit NATO-a, održan u srijedu i četvrtak, oštro napavši Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom. Putin je na vlasti već 18 godina u Rusiji, bilo kao predsjednik ili premijer, upoznao je četiri američka predsjednika – Billa Clintona, Georgea W. Busha, Baracka Obamu i sada Donalda Trumpa, ali pokušaji da se ostvare bolji odnosi dviju država nikad nisu potrajali. Kada se radi o temperamentima, američki i ruski šef države ne mogu biti različitiji. Dok Trump nema dlake na jeziku, Putin nikada nije u javnosti uhvaćen nespreman i rijetko pokazuje emocije.

Slični su po tome što preferiraju nenadane jednostrane odluke pred dugim pregovorima u međunarodnim institucijama, a obojica su obećala svojim državama vratiti važnost. Povijest Helsinkija kao mjera pregovora nuklearnih sila Finska prijestolnica Helsinki u kojoj će se sastati Trump i Putin ima bogatu povijest iz vremena Hladnog rata kao mjesto za pregovore između nuklearnih sila. Takvu ulogu Finska ima zbog svoje neutralnosti. Godine 1975. SAD i Rusija, odnosno Sovjetski Savez, potpisali su zajedno s još 33 države sporazum o smirivanju hladnoratovskih napetosti.

novo.hr
foto: epa
Tagovi: , ,