auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / Trump želi blaže propise o efikanosti potrošnje goriva

Trump želi blaže propise o efikanosti potrošnje goriva

Trumpova administracija predložila je u četvrtak ublažavanje strogih propisa o efikasnosti potrošnje goriva donesenih za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, koji bi trebali stupiti na snagu 2020., čime želi oduzeti pravo Kaliforniji da sama određuje svoja pravila u tom pogledu i potiče kupnju električnih vozila.

Prijedlog Agencije za zaštitu okoliša (EPA) i Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), objavljen rano u četvrtak, u skladu je s prošlogodišnjom odlukom američkog predsjednika da povuče SAD iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015.

Prijedlog predviđa zamrzavanje standarda za efikasnost potrošnje goriva na razinama iz 2020. sve do 2026. i zahtijeva bitno manje električnih vozila. Postojeći propisi predviđaju postupno povećanje broja električnih vozila kako bi se postigao cilj potrošnje goriva od 4,32 litara na stotinu kilometara 2025.

Prijedlog će vjerojatno izazvati sukob između Trumpove administracije i Kalifornije, koja je predvodnik kada su u pitanju ekološka vozila.

Državni tužitelji 19 američkih saveznih država i Washingtona D.C.-a najavili su odmah da će zbog toga podići tužbe protiv Trumpove administracije.

Odluka bi, po njihovim podacima, Amerikance mogla stajati do 236 milijardi dolara u potrošnji goriva te izazvati povećanje emisija CO2 koje odgovara 400 milijuna automobila.

Koalicija uključuje sve države koje slijede Kaliforniju u borbi za smanjenje emisija ispušnih plinova.

K.N.

foto: epa