tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti/tehnologija / U drugom tromjesečju snažan pad prodaje pametnih telefona u svijetu

U drugom tromjesečju snažan pad prodaje pametnih telefona u svijetu

Pametnih telefona (smartphone) u svijetu je u drugom tromjesečju prodano 20,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, na što je najviše utjecala pandemija koronavirusa, podaci su globalne analitičko-istraživačke kuće Gartner objavljeni u utortak.

Pad od 20,4 posto rezultat je, prema Gartneru, prodaje 295 milijuna jedinica smartphone-ova u drugom ovogodišnjem tromjesečju u svijetu, u kojemu su se i gotovo sva glavna tržišta suočila s ograničenjima u toj prodaji, što je utjecalo i na potražnju.

“Ograničenja putovanja, zatvaranja maloprodaje i opreznija potrošnja na tzv. nebitne proizvode tijekom pandemije doveli su i do drugog uzastopnog tromjesečnog pada prodaje tih telefona ove godine, nakon što je pad, jedan od većih povijesti te prodaje, zabilježen i u prvom tromjesečju”, objasnio je direktor istraživanja Anshul Gupta.

Ipak, dodaje, Gartner je uočio da poboljšanje situacije s pandemijom, prije svega u Kini, donosi i određeni oporavak prodaje, no i dalje je u toj zemlji manja nego u lanjskom drugom tromjesečju, za 7 posto, s prodanih 94 milijuna jedinica.

S druge strane, iz Gartnera ističu da je Indija, koja je među prvih pet tržišta u svijetu po prodaji pametnih telefona, ove godine ‘doživjela’ najveći pad, od čak 46 posto, što objašnjavaju indijskim vrlo strogim obustavama rada zbog pandemije, uključujući i ograničavanje kanala za e-trgovinu.

S obzirom na brendove pametnih telefona, Gartner je utvrdio da su u drugom tromjesečju ove godine Samsung i Huawei bili skoro pa ‘rame uz rame’, jer je južnokorejski Samsung prodao 54,7 milijuna pametnih telefona, a kineski Huawei 54,1 milijuna.

Time su i vodeći u svijetu, no za oba ta proizvođača to predstavlja i pad prodaje u odnosu na lanjsko razdoblje – znatno veći za  Samsung, za 27,1 posto, a za Huawei gotovo 7 posto.

“Huawei je s ‘agresivnom’ promocijom proizvoda i posebice prodaje u Kini imao koristi i od velike podrške pružatelja komunikacijskih usluga za svoje 5G pametne telefone”, komentira AnshulGupta.

Treće mjesto u svijetu po prodaji pametnih telefona zadržao je američki Apple s prodanih 38 milijuna jedinica, što je slično lanjskim brojkama.

Četvrti po prodaji pametnih telefona u svijetu je brend Xiaomi, a peti Oppo, koji bilježe pad prodaje od 21,5 posto odnosno od 16 posto.

R.K./h

foto: xiaomi