eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / U EU tijekom 2018. instalirano novih 8 GIGAWATA iz sunčeve energije

U EU tijekom 2018. instalirano novih 8 GIGAWATA iz sunčeve energije

Europska unija prošle godine je instalirala 36 posto više kapaciteta u sektoru sunčeve energije u odnosu na prethodnu godinu, s osam gigavata nove snage priključene na mrežu u usporedbi s 5,9 gigavata u 2017. godini, pokazuju statistički podaci SolarPower Europe.

Ta je udruga objavila da su solarne instalacije u cijeloj Europi lani porasle za oko 20 posto, na 11 gigavata, pri čemu prednjači Njemačka s 2,96 gigavata svježih kapaciteta, što predstavlja porast od 68 posto u odnosu na prethodnu godinu. Među vodeća tri tržišta su i Turska s 1,64 gigavata i Nizozemska s 1,4 gigavata.

SolarPower Europe nazvao je nizozemsko tržište “zvijezdom u usponu”.

Osim Turske, druga tržišta izvan EU-a koja doprinose ukupnom europskom tržištu s 11 gigavata uključuju Norvešku, Rusiju, Srbiju, Ukrajinu i druge zemlje.

Izvršni savjetnik i voditelj odjela za tržišne informacije SolarPower Europe Michael Schmela smatra da je rast solarnog tržišta u EU mogao biti još impresivniji 2018. godine, da nije bilo iznenadne velike potražnje iz Kine što je dovelo do nestašice panela u Europi i odgode projekata do 2019. godine.

K.A.

foto: pinterest