novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / U godinu dana otvoren 901 građevinski obrt

U godinu dana otvoren 901 građevinski obrt

U godinu dana broj građevinskih obrta u Hrvatskoj porastao je za 901, pa ih ukupno ima 9.641 ili 10 posto više u odnosu na lipanj prošle godine, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Ti građevinski obrti zapošljavaju 13.563 radnika, ističu iz HOK-a te dodaju da je unazad pet godina zabilježen rast broja obrta u građevinarstvu za 48 posto.

Najveći broj građevinskih obrta, njih 1.248, nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi i najveći brojčani rast u odnosu na prošlu godinu odnosno 150 obrta više ili 13,7 posto.

Slijede Istarska županija s 1.151 građevinarskim obrtom i rastom u posljednjih godinu dana za gotovo 10 posto ili 102 obrta više te Primorsko-goranska s ukupno 989 obrta u građevinarstvu i rastom od osam posto ili 72 obrta više. Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno imaju 1.563 aktivna obrta u sektoru građevinarstva, što je unazad godinu dana rast od 12,8 posto ili 177 obrta više.

Iz HOK-a napominju kako će na jesen Obrtnička komora Zagreb pokrenuti projekte stručnog usavršavanja i ažuriranja baze podataka za navedeni sektor.

Unatoč rastu obrta u građevinarstvu od 10 posto i svih obrta ukupno od čak osam posto, majstora nema dovoljno uslijed velike potražnje na tržištu i potrebe za obnovom i sanacijom šteta na nekoliko lokaciju u Hrvatskoj“, kazao je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil. Naglasio je kako “majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji”.

Svijest o tome, kako je rekao, u javnosti je sve snažnija, najvažnije kod roditelja i mladih, pa tako raste i interes za strukovnim zanimanjima. Primjerice, u 2022./2023. godini je zabilježen porast upisa u zanimanja zidar i fasader, uz kontinuirano visok interes za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera, istaknuo je Kratohvil.

Pozvao je mlade da se odluče za strukovna zanimanja navodeći kako su uspjeh, ali i poslovna i privatna sreća tada gotovo potpuno u njihovim vještim rukama.

Iz HOK-a su u priopćenju naveli kako je u protekle tri godine ukupno položeno 375 ispita o stručnoj osposobljenosti u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je svake godine najviše keramičara, u trogodišnjem periodu ukupno njih 300.

U istom razdoblju položena su 144 majstorska ispita u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je najviše soboslikara/ličilaca (56) i zidara (44), a najmanje krovopokrivača (5).

M.B.

foto: fah