Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / U godinu dana s hrvatskog tržišta rada nestalo 60 tisuća ljudi

U godinu dana s hrvatskog tržišta rada nestalo 60 tisuća ljudi

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je prosincu 2016. porasla na 14,8 posto, što je treći mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Zavod za statistiku objavio je niz podataka vezanih za stanje na tržištu rada. Riječ je o ključnim podacima za dugoročni oporavak i održivost mirovinskog sustava, prenosi hrt.hr.

Broj nezaposlenih veći je i treći mjesec zaredom. Na kraju prošle godine na Zavodu je bilo 236 i pol tisuća ljudi. Situacija gdje nezaposlenost raste uobičajena je pri kraju svake godine, jer su se sezonski zaposlenici vratili na Zavod za zapošljavanje. No, kad se promatra godišnja razina, ipak je broj nezaposlenih značajno pao. U prosincu 2015. nezaposlenost je iznosila gotovo 18%. Dakle, u godinu dana broj nezaposlenih smanjio se za gotovo 50 tisuća, rekao je Sirovica.

Stoga bi se očekivao i rast zaposlenih. Međutim, i taj je broj na godišnjoj razini manji za otprilike 10 tisuća. Kad bismo zbrojili ta dva podatka, dolazimo do zaključka da je s tržišta rada otišlo oko 60 tisuća ljudi u samo godinu dana, što je primarno posljedica iseljavanja, kazao je.

U studenom je prosječna plaća iznosila 5.805 kn. Kad se ona uspoređuje s mjesecom ranije, tada je povećanje prilično veliko – 163 kune, no kad se pogleda šira slika, plaće ipak nisu tako značajno porasle. Naime, neto plaća u studenom prošle godine u prosjeku je bila niža za 116 kn. Taj segment bit će zanimljivo promatrati kad dođu podaci za 2017. Naime, tada je nastupila porezna reforma, pa će biti zanimljivo pratiti kakvi su njezini učinci.

novo.hr

foto: hrt.hr