novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / U Jakovlju će Austrijanci graditi tvornicu za proizvodnju dijelova za avione

U Jakovlju će Austrijanci graditi tvornicu za proizvodnju dijelova za avione

Premijer Andrej Plenković primit će predstavnike kompanije FACC AG iz područja zrakoplovne industrije, sa sjedištem u Austriji, koja će u Zagrebačkoj županiji graditi tvornicu za proizvodnju dijelova za avione, na čelu s predsjednikom Uprave FACC-a Robertom Machtlingerom.  Na sastanku u Vladi bit će i ministar gospodarstva Darko Horvat i državni tajnik Zdenko Lucić.

FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione. Investicija je vrijedna 33 milijuna eura i otvorit će 600 radnih mjesta. Zemljište površine 130 tisuća četvornih metara već je kupljeno, sada traje ishodovanje dozvola te početak gradnje. Pogon bi trebao biti završen do kraja 2020., a proizvodnja u tvornici započeti 2021, potvrdio je za Večernji list Robert Machtlinger.

Kao tvrtka kćer kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China, jedne od deset najvećih kineskih tvrtki, FACC je dio globalnog tržišta i surađuje sa Airbusom, Boeingom, Bombardierom i Rolls-royceom. Ima više od 3400 zaposlenika koji rade na 13 lokacija u svijetu. U financijskoj godini 2018./2019. ostvarila je 781,6 milijuna eura prihoda.

K.A./hina

foto: FACC AG