gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U javnom savjetovanju program potpora pčelarima vrijedan 3 milijuna kuna

U javnom savjetovanju program potpora pčelarima vrijedan 3 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javno savjetovanje program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala vrijedan tri milijuna kuna, kako bi se smanjili gubitci pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama.

Kako je priopćeno u petak iz Ministarsva poljoprivrede, nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom covid-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

Temeljem preliminarnih podatka, procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. 

Putem programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Time će se izravno utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti, zaključuje se u priopćenju.

Protam će biti u javnom savjetovanju do 25. lipnja.

K.N.

foto: arh.nh