Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / /FOTO/ U Međimurju se održava jubilarna 20. tradicionalna manifestacija Urbanovo

/FOTO/ U Međimurju se održava jubilarna 20. tradicionalna manifestacija Urbanovo

U Štrigovi u petak je započela tradicionalna manifestacija Urbanovo, koja ove godine obilježava jubilarnu 20. obljetnicu. Riječ je o već etabliranoj manifestaciji koja slavi i promovira vino i kulturu konzumiranja vina. Podijeljena je u tri dijela – Festival Pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Od petka, do nedjelje, posjetitelji imaju priliku degustirati vina 24 izlagača, među kojima su najbolja međimurska vina, kao i vina Agronomskog fakulteta i Lendavskih gorica koja su prvi puta dio manifestacije Urbanova.

Međimurski vinari svake godine ponosno pokazuju rezultate svog rada na Urbanovom, za koje se iz godine u godinu trudimo  podići  manifestaciju na višu razinu. Svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja što je rezultat složnosti svih koji sudjeluju u kreiranju kvalitetne vinske scene i regije.“, poručio je, u ime organizatora, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ David Štampar.

Uz kvalitetna vina i zabavni program u centru Štrigove, posebnost ovogodišnjeg Urbanovog je Masterclass sa Master Sommelierom Ericom Zwiebelom, Chefom Igorom Jagodićem i Sommelierom Sinišom Lasanom te vinska radionica na „Mađerkinom bregu“. Od skromnih početaka Urbanovo se kroz dvadeset godina razvilo u manifestaciju međunarodnog karaktera, zahvaljujući kojoj je Štrigova postala centar okupljanja vinskih hedonista. Svoj razvoj i povijest Urbanovo je kreiralo u dvorani Osnovne škole Štrigova koja također obilježava 20 godina rada, a siguran sam da nas čeka još puno izazova, napretka te velikih i lijepih trenutaka.“, rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te dodao kako je u planu da se izgradnjom novog Doma kulture Urbanovo premjesti na novu lokaciju.

Festival Pušipela otvorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je istaknuo kako se razvoj cjelokupnog gospodarstva mora temeljiti na kvaliteti čemu je ova manifestacija pravi primjer. Svečanosti su nazočile saborske zastupnice Sunčana Glavak i Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, međimurski načelnici, gospodarstvenici i brojni ljubitelji dobre vinske kapljice.

Nakon dvadeset godina, s punim pravom možemo reći kako je Urbanovo turistički brend poznat i prepoznat diljem Europe, a brojni vinoljupci s nestrpljenjem iščekuju svibanj kada mogu uživati u najljepšoj hrvatskoj županiji, u okusima i mirisima vrijednih međimurskih ruku.“, rekao je župan Posavec dodavši kako je Urbanovo jedan od razloga zbog kojih je Međimurje ucrtano na kartu turističkih destinacija, no zahvaljujući međimurskom krajoliku, kulturnoj baštini, gastronomiji, vrijednim ljudima, ali i jasnom smjeru i pametnom ulaganju primjer razvoja kontinentalnog turizma.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike i predsjednika Vlade, pozvao je ljude da dođu na međimurske brežuljke te da okuse i hranu i vino iz međimurskog kraja te da im to postane tradicija.

Izaslanica predsjednika Sabora, zastupnica Sunčana Glavak podsjetila je na zakonodavnu pomoć vinarima kroz novi Zakon o vinu čime su vinari oslobođeni dijela nameta u visini od 12 milijuna kuna.

„Mislim da je to jako dobar put za ljude koji će biti krajnji korisnici nekog zakonskog prijedloga“ smatra Glavak. Govoreći o mogućnosti aplikacije na natječaje, kazala je kako će se dio sredstava moći iskoristi u marketinške svrhe kako bi se izašlo puno dalje od granica Hrvatske.

 

novo.hr

foto: MŽ