novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / U rujnu ove godine mogla bi početi gradnja punog profila dionice istarskog ipsilona

U rujnu ove godine mogla bi početi gradnja punog profila dionice istarskog ipsilona

Početkom rujna ove godine mogla bi početi gradnja punog profila dionice istarskog ipsilona Rogovići-tunel Učka, dužine 28 kilometara na kojoj će radovi trajati tri godine, a vrijednost cjelokupne investicije iznosit će oko 165 milijuna eura, rekao je u utorak u izjavi za Hinu generalni direktor Bina-Istre Dario Silić. 

“Partnerski radimo s resornim ministarstvom, u završnoj smo fazi i tehnički gledajući smo spremni, jer je više od 90 posto zemljišta uz prometnicu od Pazina do tunela Učka otkupljeno, imamo građevinske i lokacijsku dozvolu te smo okončali pregovore s Ministarstvom oko izmjena ugovora o koncesiji”, kazao je Silić.

Bina Istra je u fazi finaliziranja i zatvaranja financijske konstrukcije s obzirom da su dogovoreni financijski aranžmani s bankama, a potom sam ugovor ide u Bruxelles na odobrenje potpora i produžetka koncesije.

“Početku izgradnje prethodit će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatske Vlade, francuske tvrtke Bouygues i koncesionara Bina Istre o kojem će mišljenje trebati dati Europska komisija. Bude li sve u redu, što očekujemo, gradnja bi mogla početi u rujnu ove godine”, rekao je Silić.

Po njegovim riječima, 90 posto radova izvodit će hrvatske građevinske kompanije, a planira se zaposliti više od tisuću ljudi.

“Ovim će se projektom svakako povećati sigurnost prometa, podići standardi zaštite okoliša i promijeniti slika gospodarske situacije domaće građevinske operative. Naravno, sve to imat će utjecaj na turizam, ali i smanjenje broja prometnih nesreća”, zaključio je Silić.

T.R./h

foto: istra.izmk.hr