Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / U Zagrebu otvoren najmoderniji podatkovni centar u regiji

U Zagrebu otvoren najmoderniji podatkovni centar u regiji

Telekom A1 Hrvatska otvorio je u utorak u Zagrebu podatkovni centar u koji je uložio 11 milijuna eura i koji je izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta te je najmoderniji takav centar u regiji.

Centar se nalazi u zagrebačkoj Nežićevoj ulici na križanju s Avenijom Većeslava Holjevca, a u godinu dana gradnje u prostor od više od 2.000 metara četvornih ugrađeno je 220 tona armatura i 5.500 tona betona te sukladno Tier III certifikatu može podnijeti potrese do 9 po Richteru.

Izgradila ga je i opremila međunarodna tvrtka Vertiv sa svojim uredom u Hrvatskoj, poznata u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara.

O mogućnostima i uslugama centra voditeljica tog projekta u A1 Hrvatska Antonija Kujundžić Velimirović istaknula je uz ostalo njegovu energetsku učinkovitost i neovisnost od slučajnog prekida struje, jer ima svoje snažne agregate.

U centru je i 120 kamera, 100 senzora na prozorima i vratima te druga skupa oprema, što ga, po njezinim riječima, čini najsigurnijim mjestom za čuvanje i zaštitu podataka, pa čak i u slučaju požara, za što imaju također posebnu opremu kojom se pri gašenju ne uništava IT oprema.

Podatkovni centar osim zaštitara ne zapošljava nikoga, jer su svi sustavi centralizirani i automatizirani te nadzor rada i ostalog u centru A1 Hrvatska obavlja iz podatkovnog centra na Žitnjaku.

Glavni direktor A1 Hrvatska za poslovne korisnike Ivan Gabrić objasnio je da centar pruža usluge kolokacije, virtualne infrastrukture, backupa, niz sigurnosnih rješenja i druge, te se s korisnicima fleksibilno dogovara što im je potrebno i što žele.

“Za korisnike to znači i velike uštede, jer malo tko si u Hrvatskoj može priuštiti takvu najmoderniju opremu za čuvanje, zaštitu i sigurnost podataka, to je jako skupo. A oni koji sebi žele osigurati kvalitetne i kontinuirane poslovne cikluse u ovom centru imaju sve”, poručio je Gabrić.

Na konferenciji za medije A1 Hrvatska u tom centru u utorak povodom otvaranja uz predstavnike uprave tog telekoma te Vertiva i Generali osiguranja, koji su i među prvim korisnicima centra, uz ministra mora, prometa i infrastrukture Butković sudjelovao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Bili smo hrabri i i unatoč pandemiji i ostalim izazovima investirali smo 11 milijuna eura u podatkovni centar, koji se može nazvati i najmodernijom bankom podataka u regiji. Time smo još jednom potvrdili predanost digitalizaciji Hrvatske, što činimo i sa ubrzanom gradnjom 5G mobilne te fiksne optičke mreže”, naglasio je predsjednik Uprave A1 Jiri Dvorjančansky.

Ocijenio je i da je Hrvatskoj potreban takav centar koji nudi sofisticirane usluge i zbog sve većeg korištenja digitalnih najnaprednijih tehnologija u poslovanju, ali i svakodnevnom životu, što je pandemija i ubrzala.

I on i ministar Butković i državni tajnik Gršić osvrnuli su se i na nedavno objavljeni DESI index digitalizacije društva (od EK) za 2021., koji je pokazao da je Hrvatska najviše napredovala u povezivosti (za pet mjesta, sa 25. na 20. u sklopu EU 27 članica), ali su svi i mišljenja da može bolje i da će se to i postići u idućim godinama.

K.A./H

foto: shutterstock