Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / UGP: Mikro poduzetnici u problemima zbog rješenja o plaćanju razlike doprinosa

UGP: Mikro poduzetnici u problemima zbog rješenja o plaćanju razlike doprinosa

Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorila je u srijedu nadležne institucije na problem mikro poduzetnika i direktora tvrtki koji su prošli tjedan dobili rješenja Porezne uprave da plate razlike doprinosa za 2019. godinu ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava.

Kako ističu iz UGP-a, iako su na udaru krize, Porezna uprava traži ih da plate razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava.

U situaciji kad su mikro poduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihovom lijesu“, stoji u priopćenju UGP-a, koji je na taj problem ovog  tjedna upozorio ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te financija. 

UGP podsjeća da su mreža žena u biznisu Women in Adria, Lipa – udruga poreznih obveznika i Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH)  još 2018. godine, prije donošenja izmjena Zakona o doprinosima i više puta tijekom 2019. godine upozoravali da je taj zakon izrazito štetan za mikro poduzetnike i u puno boljim uvjetima poslovanja od onih u kojima se trenutno nalaze.

Naime, izmjenom Zakona o doprinosima od 1. siječnja 2019. godine direktori i članovi uprave tvrtki, pa i poduzetnici početnici, moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, bez obzira rade li manje i imaju li sredstva za plaćanje tog novog nameta. Dodatno, od početka ove godine mjere su još postrožene povećanjem osnovica za 3,5 posto na 5.682,30 kuna.

UGP je apelirao da u izuzeća u članku 187. C stavak 2 Zakona o doprinosima budu uključeni i direktori početnici do tri godine od početka poslovanja, potom direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena te direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem službenih godišnjih izvještaja.

U UGP-u smatraju da u trenutnim uvjetima očuvanje poduzetnika početnika mora biti prioritet Vlade.

Ako uništimo početnike, to znači da u idućim godinama nećemo imati mladih tvrtki koje počinju znatnije puniti proračun. U dopisu smo zahtijevali da se navedena rješenja ponište jer smatramo da nema smisla poduzetnicima davati potpore za očuvanje radnih mjesta i otpisivati doprinose te ih onda teretiti za doprinose iz 2019. godine. Naveli smo i da u trenutnoj situaciji smatramo da bi od obaveze plaćanja doprinosa na propisanu osnovicu trebalo izuzeti i obrtnike po istim kriterijima kao što je predloženo za direktore trgovačkih društava“, stoji u priopćenju UGP.

Predložili su, isto tako, promjenu sustava samozapošljavanja na način da država izravno uplaćuje doprinose za poduzetnike u proračun, dakle bez terećenja poduzetnika za njih u prve dvije godine poslovanja te da se odredi maksimalni iznos neto plaće koji si poduzetnik može isplatiti iz potpore. 

Procjenjuju da će se upravo tako osigurati da sljedeće godine, kad se očekuje početak oporavka, imamo poslovne subjekte koji mogu dalje rasti i puniti državni proračun u narednim godinama.

P.T.

foto: UGP