Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Umirovljenik iz Kaštela kojeg su carinici ‘uhvatili’, ukrase je prodavao za bolesnu suprugu

Umirovljenik iz Kaštela kojeg su carinici ‘uhvatili’, ukrase je prodavao za bolesnu suprugu

Znate li tko je umirovljenik Zvonko iz Kaštela?

Da, to je onaj zbunjeni gospodin, jer kako drukčije nazvati čovjeka koji stoički podnosi nepravdu nego gospodinom, koji nemoćno promatra kako mu hrvatski carinici, opremljeni poput američkih specijalaca, na jednom novokaštelanskom zidiću ispisuju kaznu zbog prodaje adventskih aranžmana, upravo je Zvonko, a vjenčići koji se na toj amaterskoj fotografiji ne vide djelo su njegove supruge Ankice, piše Slobodna Dalmacija.

Eto, to su vam Zvonko i Ankica.

– Odmah na početku, da se zna, priznajem svoju krivicu, ne bježim od odgovornosti. No, ne mogu a da se ne zapitam jesmo li ja i mojih devet božićnih aranžmana najveći problem ove države. Dok drugi za pokradene milijune gule krumpire i rade za opće dobro, dok se takve lopove prezentira nekakvom gospodom, mi, mali ljudi, zbog nekoliko aranžmana, postajemo kriminalci – tim nas je riječima u svojoj obiteljskoj kući u Rudinama dočekao Zvonko.

Nije mu pred novinarima ugodno. Nikad nije ni sanjao da će u njegovu domu škljocati blicevi. Da može, u zemlju bi Zvonko propao od neugodnosti. A opet, guši ga to što mu se dogodilo, drži s obje ruke za grkljan i ne pušta.

– Uvjereni smo kako nas je neki zlobnik prijavio inspekciji – mučno će.

– Toga sam jutra došao s vijencima pred trgovinu i na obližnjem zidiću izložio ukrase koje izrađuje moja supruga. Nije prošlo ni pola sata kad eto ti četiri inspektora. Doslovno su me opkolili, kao najvećeg kriminalca. Pokušao sam ih zamoliti da mi izreknu neku opomenu, da me udalje s mjesta na kojemu sam prodavao vijence, ali oni za tako nešto nisu željeli ni čuti. Oduzeli su mi devet vijenaca i napisali kaznu koja me sutra može opaliti po novčaniku od 500 pa sve do 40.000 kuna – tiho će Zvonko, strahujući od brojki o kojima je samo čuo da postoje.

Zvonko uporno ponavlja priznanje da je bio u prekršaju, ne bježi od odgovornosti “zločinca” koji je pokušao ilegalno prodati devet ženinih adventskih ukrasa, ali jednako tako krsti se nad državom koja strogoću trenira na malim ljudima.

– Ako kazna bude velika, ja je neću platiti, nemam, otkud mi toliki novac. Neka me vode u zatvor, tamo kriminalcima i je mjesto – gorko se smije.

Supruga mu je bolesna. Zbog nje se, veli, i dao u “kriminal”. Zbog svoje Ankice, da je uščuva još neko vrijeme.

Vjerovali ili ne, ovo što prodamo uoči blagdana ide za moje liječenje i toplice koje sama moram platiti 2300 kuna. Teško sam bolesna, stopostotni sam invalid i liječenje mi je neophodno. Živimo od 2300 kuna naših zajedničkih mirovina i jednostavno moramo na neki način sebi priskrbiti novac za liječenje – veli Ankica.

Eto tako se iskorjenjuje kriminal u pravnoj državi. Nekad bismo za to rekli da je sramota, ali ovo je gore od sramote. Carinici rade represiju na onima koji krpaju kraj s krajem, a neke istovremeno ne smiju dirati. Dok će u Hrvatskoj kazne plaćati samo oni koji prodaju koji adventski vjenčić, tako dugo nećemo biti niti blizu normalne države. Tako dugo će svi normalni, posebno mladi ljudi, bježati iz ovog pokvarenog sustava.

novo.hr

foto: facebook