auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Unatoč problemima rast dobiti Volkswagena u prvoj polovini godine

Unatoč problemima rast dobiti Volkswagena u prvoj polovini godine

Operativna dobit Volkswagena (VW) porasla je u prvoj polovini godine na godišnjoj razini za 10,3 posto, na 9 milijardi eura, objavio je u četvrtak njemački proizvođač automobila.

Prihodi Volkswagena porasli su za 6,6 posto, na 65,2 milijarde eura unatoč padu izvoza, izvijestila je kompanija.

U prvom je tromjesečju pak VW-ova dobit prije kamata i poreza iznosila 3,9 milijardi eura, što je za 300 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažna prodaja modela Škode i Porschea pomogla je rastu dobiti, dok su prihodi Audija smanjeni, naveo je njemački proizvođač automobila. Dodao je da je povećao svoj udio na globalnom tržištu osobnih automobila unatoč ukupnom padu na svjetskom tržištu.

Očekuje se da će prihodi od prodaje Volkswagen grupe u 2019. godini biti i do pet posto viši nego u prošloj godini, unatoč, “izazovnim” tržišnim uvjetima koji uključuju nesigurno gospodarsko okruženje, rast konkurencije i promjenjive valutne tečajeve, objavila je kompanija.

Glavni financijski direktor Frank Witter napomenuo je da je poslovanje grupe pod pritiskom slabljenja svjetskog tržišta automobila, ulaganja u električna vozila i digitalizacije u visini više milijardi eura, troškova rezanja radnih mjesta i skandala poput varanja na testovima ispušnih plinova „dieselgate“.

Početkom mjeseca Volkswagen i Ford su najavili zajedničko ulaganje u američku tvrtku koja je razvila platformu za autonomno električno vozilo s ciljem integriranja toga sustava u svoja vozila.

K.A./hina

foto: VW