novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Ured za obnovu objavio kada će biti završetak nekonstrukcijske obnove na Banovini

Ured za obnovu objavio kada će biti završetak nekonstrukcijske obnove na Banovini

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izvijestio je u nedjelju da se na području Banovine i Zagrebačke županije do sezone grijanja planira završiti nekonstrukcijska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu, a radovi se izvode i na 57 zamjenskih kuća na Banovini.

Završena je nekonstrukcijska obnova 3184 obiteljske kuće, a programom samoobnove, u organizaciji vlasnika, popravljeno je 945 kuća, navodi se u priopćenju.

Planirani popravak oštećenih nekonstrukcijskih elemenata planira se do početka sezone grijanja u studenom ove godine, a prosječna vrijednost radova je 43.471,83 kuna, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda.

Do sada su, kažu, primljena 203 rješenja o novčanim potporama za vlastito uložena sredstva u popravak nekonstrukcijskih elemenata i sva su isplaćena u ukupnom iznosu od gotovo pet milijuna kuna.

Napomenuli su i da su ugovorili izradu projektne dokumentacije i stručnog nadzora za konstrukcijsku obnovu 900 kuća u svibnju 2022. s 12 projektantskih tvrtki, a da je trenutno u postupku javne nabave dodatnih 600 kuća.

U program uklanjanja i izgradnje zamjenskih kuća zaprimljeno je ukupno 213 odluka, od kojih je moguća izgradnja zamjenskih kuća temeljem tipskog projekta na 87 lokacija te je potpisano 86 ugovora. Uklanja se 11 obiteljskih kuća, na 57 kuća izvode se radovi, a na 18 su u tijeku su pripremni radovi.

Ugovoreno je uklanjanje 150 objekata, s deset tvrtki. Također, u tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje izvođenja radova na 200 obiteljskih kuća, grupiranih u pet grupa po 40 obiteljskih kuća.

U Sisačko-moslavačkoj županiji planira se izgradnja 20 zgrada 

U okviru projekta uklanjanja i izgradnje zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima, na području Sisačko-moslavačke županije planira se izgraditi 20 zamjenskih višestambenih zgrada s ukupno 308 stanova. Trenutno se radi na izgradnji 12 zgrada – osam u Petrinji, četiri u Glini i dvije u Topuskom te su u tijeku pripremni radovi za dvije zgrade u Gvozdu s ukupno  232 stanova. Otvorene su ponude i u tijeku je evaluacija ponuda za tri zgrade u Glini i jednu u Dvoru sa 76 stanova.

Pokrenuta je izrada projekta prometnih površina i infrastrukture oko zgrada, a izgradnja će početi po provedenom postupku javne nabave za izvođače radova.

U okviru istog programa u tijeku je izrada projektne dokumentacije, po provedenim postupcima javne nabave, za popravak i energetsku obnovu obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, kao i izgradnja zamjenskih na lokacijama gdje su teže oštećene obiteljske kuće u državnom vlasništvu kojima upravlja i raspolaže Središnji državni ured.

Za potrebe žurnog zbrinjavanja obitelji, čiji objekti stanovanja su najteže stradali u potresu, Središnji državni ured iz svog raspoloživog stambenog fonda zbrinuo je 98 obitelji. Njima je osiguran privremeni smještaj do završetka obnove njihovih objekata, a za vrijeme korištenja oslobođeni su plaćanja najma, kao i režijskih troškova.

Privremenim smještajem u mobilnim stambenim jedinicama zbrinuto je 676 obitelji s ukupno 1696 članova, a u kontejnerskim naseljima 164 obitelji s 212 članova domaćinstva.

Do sada su u postupcima javne nabave ugovorene usluge i radovi u iznosu većem od 944 milijuna kuna s PDV-om a u tijeku su postupci ugovaranja usluga i radova u procijenjenoj vrijednosti većoj od 479 milijuna kuna s PDV-om.

Na poslovima obnove po svim sastavnicama programa obnove angažirano je i radi više od 120 gospodarskih subjekata, nositelja ugovornih obveza.

Na postupcima obnove u ovlasti Središnjeg državnog ureda realizirano je nešto više od 150 milijuna kuna, a pokrenuta je realizacija izrade projektne dokumentacije, pripremnih aktivnosti i izgradnje u iznosu nešto većem od 300 milijuna kuna. ​

T.R./H

foto: fah

Tagovi: