Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Uskoro rasprava o gubitašima – ZET-u i Velesajmu

Uskoro rasprava o gubitašima – ZET-u i Velesajmu

Naša najveća javna gradska tvrtka u Hrvatskoj Zagrebački holding prije mjesec dana iz svog je sustava izdvojila dva najveća gubitaša – ZET i Velesajam. Provjerili smo koji su razlozi te odluke te kakvi su poslovni rezultati.

Velesajam u posljednjih 10 godina gomila gubitke te je iz Holdinga izdvojen kako bi se restrukturirao, tvrde u Gradu. Jedna će se trećina modernizirati za sajamske djelatnosti, a dvije trećine komercijalizirati. “Da napravimo jednu platformu za suradnju privatnog i javnog sektora. Da taj prostor bude atraktivan za mlade i inovativne ljude”, pojašnjava Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Prema preporuci Europske unije, javni gradski prijevoz trebao bi poslovati samostalno te je izdvajanje ZET-a ključno za povlačenje novca iz Europske unije. Jozić pojašnjava da ZET kao cjelina može uz pomoć Grada Zagreba pripremiti prijave, financirati novi vozni park, financirati rekonstrukciju i izgradnju novih pruga za tramvaje.

Sindikati podupiru izdvajanje, ali i pitaju zašto su prije desetak godina uopće ušli u sustav Holdinga, tvrde i da je financijsko stanje Holdinga loše. Nakon pozitivne 2016. slute da će izvješće za 2017. ponovno iskazati minus, i to veći od 200 milijuna kuna. Traže i sankcije za upravu. “Ja ne vidim ni jednu dobru odluku koju su potpisali, najbolja bi bila odluka da se sami smijene”, kaže za Hrt Darko Kleinberger, koordinator Sindikata Zagrebačkog holding.

Holding očekuju i mukotrpni pregovori sa sindikatima i Gradom o smanjenju materijalnih prava radnika. Financijski će rezultati zasigurno ovisiti i o uspješnosti tih pregovora.

novo.hr

foto: scr.hrt