Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Uvoz ukrajinskih žitarica zategnuo odnos između Poljske i Ukrajine

Uvoz ukrajinskih žitarica zategnuo odnos između Poljske i Ukrajine

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak poljskog veleposlanika u Kijevu zbog, kako je navelo, “neprihvatljivih” komentara savjetnika poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcina Przydacza.

“Na sastanku je istaknuto da su izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca na pomoći Poljske u ratu neistinite i neprihvatljive”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kijev i Varšava bili su vjerni saveznici za vrijeme cijele invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

Poljski mediji citirali su Przydacza koji je u ponedjeljak govorio o mogućem produljenju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda te je pozvao Kijev da pokaže zahvalnost za potporu koju je iskazala Poljska za vrijeme rata s Rusijom.

“Danas je najvažnije braniti interese poljskog farmera…”, rekao je Przydacz.

“Mislim da bi bilo važno da Kijev počne cijeniti ulogu koju je Poljska odigrala za Ukrajinu tijekom proteklih mjeseci i godina”, kazao je savjetnik.

Pet srednjoeuropskih zemalja, među kojima je i Poljska, želi da se produlji zabrana Europske unije na uvoz žitarica iz Ukrajine barem do kraja godine.

Zabrana bi trebala isteći 15. rujna, no Poljska ne kani ukinuti zabranu 15. rujna čak i ako se EU ne složi s odlukom o produljenju, rekao je ranije poljski premijer.

U Poljskoj, članici NATO-a i EU-a do kraja godine trebali bi se održati parlamentarni izbori.

N.H./H

foto: epa