Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Uz Tolušića uhićen i djelatnik Ministarstva poljoprivrede! Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja!

Uz Tolušića uhićen i djelatnik Ministarstva poljoprivrede! Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja!

Rano jutros policija je upala u kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Uhićene su dvije osobe, Tolušić i jedan aktualni zaposlenik Ministarstva poljoprivrede.

Akcija je provedena po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja zbog malverzacija s poticajima u vinskom sektoru. 

Uhićen i Željko Ferenc

Zajedno s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem uhićen je i Željko Ferenc, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede iz Županijskog ureda u Virovitici, doznaje Nacional.

Ferenc je zaposlenik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede zadužen za izračunavanje EVPG-a (ekonomska veličina OPG-a).

Za što se tereti bivšeg ministra?

Nakon informacije da je policija u upala u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Ured europskog tužitelja potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru.

Ravnateljstvo policije: Pod istragom bivši dužnosnik i jedan zaposlenik državne uprave

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

Ured europskog javnog tužitelja objavio je priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Dvije osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.”

T.R.

foto: scr.N1