novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Vanđelić: “Obnova se ne financira unaprijed, nego morate izvesti radove pa tražiti povrat novca”

Vanđelić: “Obnova se ne financira unaprijed, nego morate izvesti radove pa tražiti povrat novca”

Obnova se ne financira unaprijed, već morate izvesti radove, a onda tražiti nadoknadu sredstava koja obično bude u roku od dva mjeseca. To je izjavio privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić na edukaciji o obnovi za upravitelje zgrada koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

HGK je u ponedjeljak priopćila kako je Vanđelić na tom skupu “detaljno prezentirao okvir po kojem će se obnova provoditi i poručio kako će upravitelji sve dokumente moći učitati i pročitati online te tako pratiti troškovnike i sve ostalo”.

Stanari na broj 0800 2021 mogu tražili ponovno, besplatnu procjenu statičara ako nisu zadovoljni naljepnicom koju su dobili preliminarnim pregledom. Možete odmah naručiti i elaborat stanja, a obnova se ne financira unaprijed, već morate izvesti radove, a onda tražiti nadoknadu sredstava koja obično bude u roku od dva mjeseca“, kazao je Vanđelić.

Hrvoje Karabaića iz Domus upravljanje zanimalo mogu li stanari koji sami žele pokrenuti obnovu u svom aranžmanu financirati izradu projekta, a da sama obnova bude organizirana preko Fonda, javlja Nacional. Maja Marija Nahod iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mu je odgovorila kako je ta mogućnost predviđena i da stanari, ako imaju izrađen glavni projekt, podnose obrasce 2 i 9 i traže sufinanciranje Fonda.

Predsjednik Grupacije upravitelja grada Zagreba HGK Dražen Pomper iz tvrtke Monel pitao je mogu li stanari kojima je Fond sufinancirao izradu projekta odustati ako nisu zadovoljni ponudama izvođača i što se u tom slučaju događa sa subvencijom. Načelnica Sektora za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda u Ministarstvu graditeljstva Valentina Buljubašić mu je objasnila kako se samo prema prijelaznim odredbama može tražiti sufinanciranje projekta, odnosno da se do stupanja na snagu Zakona glavni projekt može dovršiti i predati, podnošenjem obrasca 9.

Goran Kajfeš iz Stambeni servis – poslovni centar je kazao kako se mora napraviti distinkcija između glavnog projekta i projekta obnove jer za glavni projekt treba cijeli niz dokumenata i on mora početi prije dolaska zakona. Potvrđeno mu je da bilo kakav projekt koji se ne zove
glavni ne može biti sufinanciran putem obrasca 9.

Predstavnika stanara s Trnja Silvija Beganovića interesiralo je kako stanari mogu upoznati svojeg operativnog koordinatora, a Vanđelić mu je odgovorio da će oni biti imenovani za konkretnu zgradu tek kada dobije potvrdu da zgrada ide u obnovu jer se ne može stvarati trošak prije te odluke.

Budući da je tematika kompleksna najavljene su i nove edukacije kako bi se pomoglo oko procedura prijave šteta i zahtjeva za obnovu, a svakim radnim danom od 10 do 15 sati dostupna je i pomoć preko posebnog telefona Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, objavio je HGK.

N.H.

foto: scr.arhiva