auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / /VIDEO/ Gorući električni automobil uzrokovao požar na teretnom brodu s 3000 automobila: Poginuo član posade

/VIDEO/ Gorući električni automobil uzrokovao požar na teretnom brodu s 3000 automobila: Poginuo član posade

Smrtonosni požar na teretnom brodu koji je prevozio gotovo 3000 automobila iz Njemačke rezultirao je gubitkom života jednog člana posade, a drugi su morali skočiti u more.

Prema glasnogovorniku obalne straže, sumnja se da je požar nastao iz jednog od 25 električnih vozila koja su bila na brodu, prenosi AutoKlub.

“Freemantle Highway” prevozio je 2857 automobila iz Njemačke u Egipat kada je požar počeo na sjevernoj obali Nizozemske, izvješćuje nizozemska obalna straža. Dvadeset pet automobila bila su električna vozila, a sumnja se da je jedno od električnih vozila odgovorno za požar koji trenutno još gori.

U nesreći je već poginuo jedan muškarac, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Najmanje sedam članova posade bilo je prisiljeno skočiti u Sjeverno more s broda registriranog u Panami kako bi pobjegli od vatre oko 27 nautičkih milja (50 km) od otoka Ameland. Sedam skakača spašeno je iz vode, dok su oni koji su još bili na brodu prebačeni helikopterom. Ukupno su 23 osobe uklonjene na sigurno, dok ekipe hitne pomoći nastavljaju pokušavati ugasiti požar.

Poznato je da je požare u električnim vozilima teško ugasiti, litijske baterije često se kasnije ponovo zapale, a nizozemska obalna straža izvještava da je posada pokušala obuzdati plamen, ali nije uspjela.

“Posada je sama pokušala ugasiti požar, ali nije uspjelo. Vatra se nastavila širiti, što je pokrenulo evakuaciju”, rekla je obalna straža u priopćenju rano jutros. Pet sati kasnije izdano je još jedno priopćenje u kojem stoji da je “situacija nepromijenjena. Još uvijek se stvara puno dima”.

U svom posljednjem ažuriranju obalna straža je rekla da ekipe za hitne slučajeve pokušavaju rashladiti rubove broda sustavima za gašenje požara, ali još uvijek nisu uspjele ugasiti požar.

Ranije ove godine norveška brodarska kompanija Havila Krystruten rekla je da više neće prevoziti električna ili elektrificirana vozila na svojim plovilima zbog sigurnosnih razloga. Najava je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što se FELICITY ACE zapalio u Atlantiku dok je prevozio automobile – uključujući elektrificirana vozila.

Novo.hr

foto: twitter