Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /VIDEO/ Majka autističnog dječaka: Autizam više ne šuti, više nismo nevidljivi

/VIDEO/ Majka autističnog dječaka: Autizam više ne šuti, više nismo nevidljivi

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu, koji se održava pod sloganom “Nismo nevidljivi”. U Hrvatskoj je sve više osoba s poremećajima iz spektra autizma, a brojni problemi godinama se ne rješavaju. Nizom kampanja i akcija želi se potaknuti društvo da prihvati i ne isključuje oboljele ni njihove obitelji iz svakodnevnog života. 

Tomašković: Autizam više ne šuti

Predsjednica Vijeća roditelja u Centru za autizam Daniela Tomašković kazala je za HRT kako djecu s autizmom sustav čini nevidljivima.

Tomašković je i sama majka autističnog djeteta.

– Mi nismo nevidljivi, mi smo na početku smetnja. Mi se tako osjećamo. A tada mi postajemo nevidljivi, jer nam je tao lakše funkcionirati. Ali to je stvar prošlosti, naglasila je.

Rekla je da autizam više ne šuti.

– To je poruka nas roditelja i naših obitelji, poručila je. 

“Rana intervencija jako je bitna, a ona je u Hrvatskoj loša”

Tomašković je istaknula kako je rana intervencija bitna, a ona je u Hrvatskoj jako loša.

Dodala je da roditelji prvo primijete znakove autizma, no, ako nisu upućeni, onda i roditelji žive u zabludi.

– Kada dođemo do rane intervencije, onda to više nije rana intervencija. Djeca su s terapijama i radom trebala početi ranije. To je prvi problem, kazala je.

Drugi problem s kojim se roditelji suočavaju je upis u vrtić.

– Divna je priča o inkluziji, ali se ona ne prenosi u stvarnosti, naglasila je.

“Roditelji se boje umrijeti, jer ne znaju što će biti s njihovom djecom”

– Kada naša djeca navrše 21 godinu ona postaju nevidljiva cijeloj državi, dodala je Tomašković.

– Ostaju na “teret” svojim roditeljima, koji su svakim danom sve stariji. Naši roditelji se boje umrijeti, jer ne znaju što će biti s njihovom djecom, rekla je.

Tomašković je naglasila kako treba prestati s podjelama, sve političke opcije, pa i građani se trebaju udružiti i pomoći djeci s autizmom.

Sve više osoba s autizmom 

Tomašković je majka jedanaestogodišnjeg dječaka i rekla je kako je primijetila znakove autizma, još kada je dječak bio mali.

– Ja sam na početku bila luda mama. O čemu vi pričate, dječaci počinju kasnije pričati. Ali ja sam vidjela snimke djeteta prije druge godine života i poslije druge godine. A onda smo do čekanja tih svih službenih potvrda, sami radili s njime. Srećom imali smo nekakvu podlogu. Moj suprug i ja smo napravili veliki dio posla, poručila je.

– Ne možemo zahvaliti nikom drugom, od svih tih ustanova, osim Centru za autizam i ljudima koji tamo rade. Oni su jedini koje pomažu djeci s autizmom, rekla je Tomašković.

U Hrvatskoj je sve više osoba s autizmom i svi trebaju pomoći da takve osobe ne postanu nevidljive. 

“Naš pogled kroz objektiv”

Uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod sloganom “Not Invisible – Nismo nevidljivi”, Udruga za autizam – Zagreb organizira izložbu fotografija “Naš pogled kroz objektiv”, nastalih u sklopu programa poludnevnog boravka za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Posjetitelji izložbe u Kulturno-informativnom centru moći će sudjelovati u senzorički prilagođenoj atmosferi koja odgovara osobama s autističnim smetnjama, u smislu smanjenih akustičkih, vizualnih i ostalih podražaja te se družiti s članovima Udruge, osobama s poremećajem i njihovim roditeljima.

/VIDEO/ CIJELI RAZGOVOR POGLEDAJTE OVDJE:

Novo.hr

foto: scr.htv