tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Vipnet počeo testiranje 5G frekvencije

Vipnet počeo testiranje 5G frekvencije

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet na području Grada Jastrebarsko počela je testiranje novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G ili mobilnih mreža pete generacije, tijekom čega su ostvarene brzine prijenosa podataka od 700 Mbit/s, izvijestili su u subotu iz Vipneta.

“Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarsko počeo s testiranjem novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža”, otkrivaju iz te tvrtke.

Naglašavaju i da unatoč velikim ostvarenim brzinama, testiranje jednog od budućih 5G frekvencijskih pojasa i naprednih tehnika prijenosa mobilnih podataka, nema za cilj samo pohvaliti se s vršnom brzinom prijenosa, nego i osigurati potrebna znanja za buduće planiranje, izgradnju i upravljanje mrežama najnovije generacije.

Tomislav Makar iz Vipneta je spomenuo umjetnu inteligenciju u pokretu, autonomna vozila, virtualnu stvarnost, masovno bežično povezivanje elektroničkih uređaja i drugo, što omogućava i ‘lepezu’ novih poslovnih modela i usluga.

Iz Vipneta napominju i da su dio HAKOM-ove radne skupine kroz koju aktivno sudjeluju u stvaranju preduvjeta za uvođenje 5G tehnologije.

T.R./h

ilustracija: Digit in

Tagovi: , ,