Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Visa i Mastercard pred britanskim sudom zbog naknada trgovcima

Visa i Mastercard pred britanskim sudom zbog naknada trgovcima

Američke kartičarske kuće Visa i Mastercard suočene su sa skupnom tužbom trgovaca u Britaniji zbog naknada za obradu plaćanja, nakon postrožene regulatorne provjere i sporova u SAD-u.  

Visa i Mastercard već dugo dominiraju tržištem platnih kartica, što je privuklo pažnju britanskih parlamentarnih zastupnika i pokrenulo val zahtjeva za strožim regulatornim nadzorom.

Britanski regulator platnih sustava (PSR) zaključio je u preliminarnom izvješću, objavljenom pretprošli tjedan, da su Visa i Mastercard znatno podigle naknade za kartična plaćanja, a malo je dokaza da su znatno poboljšale i kvalitetu usluge.

Podignute naknade stajale su britanske kompanije više od 250 milijuna funti, prema procjenama u PSR-ovom preliminarnom izvješću na 158 stranica.

“PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što se uzmu u obzir promjene u obujmu, Mastercard i Visa proširili mrežu i podigli naknade više od 30 posto u realnom izrazu, a malo je dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvalitete usluge”, stoji u priopćenju regulatora.

Stotine trgovaca podnijele su u međuvremenu pred londonskim sudom za tržišno natjecanje tužbe protiv Vise i Mastercarda, tvrdeći da im naplaćuju previsoke naknade.

Godine 2022. pridružio im se i Commercial and Interregional Card Claims, specijalizirani pravni tim odvjetničkog ureda Harcus Parker, tražeći u ime skupine trgovaca odštetu.

Sud je prvotno odbio razmotriti slučaj prema britanskom zakonu koji regulira kolektivne tužbe, slično onome u SAD-u. Prošli petak naznačili su da bi ga mogli prihvatiti, a odluka bi mogla utjecati i na druge tužitelje, napomenuo je Reuters.

Krajem ožujka dva kartičarska diva pristala su neznatno sniziti naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama u SAD-u u idućim godinama, u sklopu nagodbe koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 30 milijardi dolara. Ukinut će i odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja.

D.B./H

foto: shutterstock

Tagovi: ,