Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Više od 40 posto žena u nadzornim odborima kompanija DAX-a, ali ne u upravljanju

Više od 40 posto žena u nadzornim odborima kompanija DAX-a, ali ne u upravljanju

Udio žena u nadzornim odborima kompanija koje su uvrštene u DAX-ov indeks na Frankfurtskoj burzi u ovoj je godini dosegnuo više od 40 posto, pokazuje studija objavljena u utorak.

No upravljačke uloge žena u nadzornim tijelima 40 najvrjednijih kompanija na Frankfurtskoj burzi i dalje su velika iznimka, zaključuje u svojoj analizi savjetodavna kuća Russell Reynolds.

U prethodnom je istraživanju udio žena u nadzornim odborima bio je 38,6 posto.

Od 2016. godine je propisana kvota od 30 posto žena u nadzornim odborima s paritetnim suodlučivanjem uvrštenih kompanija. Velika većina kompanija u DAX-u sada premašuje ovu kvotu.

U odnosu na Europu, Njemačka zauzima sedmo mjestu na sredini liste, dok je Francuska na prvom mjestu s oko 46 posto žena. Prema Russell Reynoldsu, ove je godine drugu godinu zaredom novoizabrano više žena u nadzornim odborima nego muškaraca.

Žene čine većinu u četiri nadzorna odbora kompanija DAX-a – Vonovije, Beiersdorfa, Hannover Rea i Zalanda, a polovinu članova u tri kompanije – Bayera, Commerzbanka i Covestra.

Prema analizi, 24 od 40 kompanija tog indeksa ima više od 40 posto žena u upravnim odborima. No istraživanje pokazuje da samo dvije kompanije s DAX-ovim indeksom imaju ženu na čelu nadzornog odbora, a tek petinom nadzornih odbora predsjedaju žene.

T.R./H

foto: epa